china.christians.jpg

Det er en utrolig historie: Et av verdens største bibeltrykkerier ligger i Kina, og i desember rundet de 50 millioner bibler. At kinesiske myndigheter tillater trykking av en uforkortet utgave av Bibelen, er i seg selv oppsiktsvekkende. Enda mer det faktum at av de 50 millioner bibler er 41 solgt/spredt i Kina. Hvor mange kristne det finnes i landet er usikkert. Det snakkes om 40 millioner, men man vet ikke sikkert hvor mange som tilhører undergrunnskirken. Det anslås at dette tallet er dobbelt så stort, slik at vi snakker om 100 millioner kristne. Og tallet øker raskt. Det er en utvikling som kan vise seg å bli av verdenshistorisk betydning, en spiritualisering etter årtier med ateisme. Et kristen-influert Kina kan komme til å prege verden på helt nye måter.

Det var NYT-journalisten Nicholas Kristof som først gjorde meg oppmerksom på at det går en kristen bølge over Kina. Historien om bibelfabrikken er en forbløffende demonstrasjon av at han hadde rett.

Fabrikken er et samarbeid mellom en kinesisk kristen stiftelse og en protestantisk utenlandsk. Deres fabrikk er den eneste som får trykke bibler, og de selges ikke i vanlige bokhandlere. Men kineserne kaller boken «den hellige tekst», og vet å skaffe seg den. Neste år åpner en ny fabrikk utenfor Nanjing, og da stiger kapasiteten til én million bibler i måneden. Det er såvidt man dekker etterspørselen!

Such is the demand in China for Bibles that Amity Printing can scarcely keep pace. Early next year it will move into a new, much larger factory on the edge of the eastern city of Nanjing to become the world’s single-biggest producer of Bibles.

One book a second glides off the production line at this joint venture between a Chinese Christian charity and the United Bible Societies, a Protestant organisation. Amity has been printing Bibles since 1986. The new factory will have a capacity of one million Bibles a month, increasing the current output by one third.

The book they used to burn now fires new revolution of faith in China

«Det, der er sket med Biblen i Kina, er et mirakel,» siger Kua Wee Sand, United Bible Societies-repræsentant i Kina. «For blot få år siden, under Kulturrevolutionen, var Biblen forbudt, og alle eksemplarer blev konfiskeret. Men i Kina i dag er der flere bibler end nogen anden bog – den er uofficielt den mest sælgende bog i landet.»
..
«Det er fantastisk og prisværdigt, at en kommunistisk regering har åbnet op og ladet det ske. De tillod det aldrig i Sovjetunionen,» siger han (Peter Dean fra Amity Printing) om udviklingen, siden Biblen blev tilladt i 1979.

Biblen kan dog fortsat ikke købes i almindelige bogbutikker, men gennem et distributionsnet kontrolleret af den officielle kirke.

Guds ord trykkes i Kina