Det statlige kinesiske nyhetsbyrået meldte mandag at 140 mennesker var drept og 816 såret i sammenstøt mellom uighurer og han-kinesere i Xinjiang-provinsens hovedstad Urumqi. Det står overhodet ikke i forhold til de første opplysninger om at tre sivile og en politimann var drept.

Hvis de nye tallene er korrekte, er det snakk om de alvorligste urolighetene i Kina på mange år. Men ting tyder på at myndighetene kan ha interesse av å blåse opp volden for å rettferdiggjøre undertrykkelse av uighurene, som er muslimer som snakker en tyrkisk dialekt.

Myndighetene legger skylden for uroen på menneskerettsaktivisten Rebiya Kadeer, som fikk Rafto-prisen i 2004. Hun kommer fra en velstående familie som er blitt nærmest ruinert både økonomisk og menneskelig av myndighetene. Etter fengsel og forfølgelse slapp hun ut, og lever i dag i Washington. Derfra skulle hun ha greid å organisere opptøyer i Urumqi(!).

Kina har problemer med sine minoriteter i vest. Behandlingen av uighurene minner om den tibetanerne utsettes for: kolonisering parallelt med økonomisk utvikling og utslettelse av den lokale kultur. I hovedstaden Urumqi er 70 prosent av befolkningen på to millioner han-kinesere. De lever helt adskilt fra uighurene, som bor i kvarterer med trange gater og egne markeder.

Det var på et slikt marked noen hundre uighurer samlet seg søndag. Bakgrunnen var sammenstøt mellom uighurer og han-kinesere på en fabrikk i Guangdong-provinsen. Utløsende var ryktet om at uighurer hadde voldtatt og drept to han-kvinner.

The clashes on Sunday began when the police confronted a protest march held by Uighurs to demand a full government investigation of a brawl between Uighur and Han workers that erupted in Guangdong Province overnight on June 25 and June 26. The brawl took place in a toy factory and left 2 Uighurs dead and 118 people injured. The police later arrested a bitter ex-employee of the factory who had ignited the fight by starting a rumor that 6 Uighur men had raped 2 Han women at the work site, Xinhua reported.

There was also a rumor circulating on Sunday in Urumqi that a Han man had killed a Uighur in the city earlier in the day, said Adam Grode, an English teacher living in the neighborhood where the rioting took place.

Typisk nok: uighurene krevde bare en offentlig granskning, og ble møtt med politikøller. Samme mønster har man sett i Tibet: rettmessige, fredelige krav møtes med vold. Man må spørre om myndighetene ønsker konfrontasjon.

Rett før OL i Beijing i fjor meldte kinesiske myndigheter om terrorbomber i Xinijang. Men utenlandske journalister som tok seg dit, fant ikke spor av bomber.


Scores Killed in Clashes in Western China

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.