Det kinesiske nyhetsbyrået meldte at det var uighurer som sto bak det blodige knivangrepet i Kunming i det sørlige Kina lørdag der 28 ble drept og 113 såret. Det gjør angrepet etnisk og religiøst. Uighurene er muslimer.

Myndighetene la også skylden på uighurer da en bil kjørte inn i menneskemengden på Den himmelske freds plass i oktober i fjor. Bilen tok fyr og de tre i den ble drept sammen med to fotgjengere. 40 ble såret.

Myndighetene sa det var Den østturkestanske islamske bevegelsen som sto bak.

Men hvor sannsynlig er det at uighurer slår til hundrevis av mil fra provinsen de bor i, Xinjiang?

Uansett vil beskyldningene bidra til å øke motsetningene.

Skulle det være uighurer har Kina mer i vente.

Maskerte menn med lange kniver stormet inn på jernbanestasjonen i Kunming, i Yunan-provinsen.

 

The Kunming station erupted into bloody pandemonium about 9:30 p.m., witnesses said in accounts posted online and related to news media. Gruesome photos of the scene from a local TV news broadcast showed several people, their clothing soaked with blood, lying on a tile floor in the station and more people on the ground outside.

..

The Oriental Morning Post cited a witness, Wang Dinggeng, as saying that he was resting outside the railway station shortly after 9 p.m. when he saw two men in masks and black clothing rush into the ticketing office. About five minutes later, he heard screams.

Another person claiming to be a witness posted an account online saying that sometime after 9:24 p.m. he was waiting at the ticket counter when chaos erupted. He wrote that he saw a man in a yellow jacket and woman in black clothing carrying out the attack, and that one had a knife about 2 feet long.

It took authorities until nearly 1 a.m. to subdue all of the attackers.

I juli 2008, rett før sommerlekene skulle begynne i Beijing, var det to terrorangrep, hvor det en islamistisk gruppe påtok seg skylden. Men den gang sa myndighetene at det var en arbeidsløs som sto bak.

 

In July 2008, Kunming was the site of two deadly bus bombings an hour apart during the morning rush hour. A video emerged shortly afterward claiming responsibility for an Islamic separatist group, which said the bombs had been planted to disrupt the upcoming Summer Olympics in Beijing. Chinese authorities dismissed the video as a hoax and blamed an unemployed Han Chinese man for the bombings.

 

http://www.latimes.com/world/asia/la-fg-china-knife-attack-20140302,0,7598776.story#axzz2umpFjSuZ

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.