Nytt

I byen Urumqi, langt vest i Xinjiang-provinsen er det ikke lenger tillatt å bære burka. Byen har 3,4 millioner innbyggere og er den viktigste byen i Kinas mest muslimske område.

«Burqas are not traditional dress for Uighur women, and wearing them in public places is banned in countries such as Belgium and France,» Xinhua, China’s official news agency, wrote in a brief article about the ban.

Formålet med forbudet er å forsøke å begrense den økende ekstremismen. Xinjiang-provinsen har 22 milioner innbyggere, hvorav 13,4 millioner er muslimer. Tradisjonelt har uighur-folket praktisert en moderat form for islam, men i den senere tid har nye og strengere former fra golfstatene og Pakistan fått innpass, og kvinnene har i økende grad begynte å dekke seg til. Uighur-folket er av tyrkisk avstamning.

_79667546_72215938

China’s sprawling frontier has witnessed a wave of deadly clashes that Beijing often describes as Islamic terrorism but experts say are often the result of ethnic tensions boiling over between the two groups.

In May, Beijing launched a so-called «people’s war on terror» in the wake of a market bombing in Urumqi in which 31 people were killed.

Beijing insists religious fanatics are the driving force behind a recent upsurge in bloodshed.

However, human rights groups accuse the government of systematically violating the Uighurs’ right to freedom of worship and say the Communist Party’s hard-line policies on religion are only serving to further radicalise Muslim youth.

Xinjiang har også aldersgrense for moskédeltakelse. Man må være over 18 år for å gå i moskéene.

The Telegraph  BBC

Mer om bakgrunnen for konflikten i området (BBC)