Nytt

Penger fra Saudi-Arabien har finansiert moskeer i Xinjiang-provinsen, og dermed har wahhabismen gjort sitt inntog blant Kinas muslimer. Myndighetene har utrolig nok forbudt sufi-retninger innen islam, som er mer innadvendte og ikke-politiske.

Uighur-muslimerne i Xinjiang er blevet introduceret for den saudiarabiske wahhabi-islam siden midten af 1990’erne, hvor de kinesiske myndigheder begyndte at tillade muslimer at rejse på pilgrimsfærd til Mekka. Siden har saudiarabisk finansiering af moskeer i Kina og missionsdrift blandt Kinas muslimske mindretal sat sig tydelige spor blandt de lokale muslimer. Også i Xinjiang-provisen.

Eksperter, der beskæftiger sig med islam i Kina, er enige om, at de kinesiske myndigheder, især i Xinjiang, ser meget strengt på udenlandsk finansiering af moskeer, men de er samtidig også enige om, at det i et vist omfang er lykkedes Saudi-Arabien at udøve indflydelse blandt Xinjiangs muslimer.

Ifølge en af verdens førende eksperter på området, den amerikanske professor Dru Gladney, er det store muslimske mindretal i Kina en attraktiv befolkning på grund af sin størrelse, og fordi mange af Kinas muslimer befinder sig i et strategisk vigtigt område set fra et geografisk synspunkt.

Kina har op til 20 millioner muslimske borgere, og landets vestlige Xinjiang-provins deler grænse med lande som Pakistan, Afghanistan, Tadsjikistan og Kirgistan.

Flere andre faktorer har influert uighurene: Moskvas kamp mot tsjetsjenerne, og i en periode også opium-penger fra Afghanistan.

Flere eksperter tror at radikaliseringen vil fortsette.

Det muslimske mindretal i Xinjiang er, ifølge Igor Rotar, mere religiøst end de muslimske mindretal i de tidligere Sovjet-stater, og deres kamp mod styret i Beijing er først og fremmest religiøst motiveret og først derefter en national kamp.

Igor Rotar spår, at kampen mellem styret og uighur-muslimerne i Xinjiang i sidste ende vil radikalisere den muslimske befolkning endnu mere, og dermed for alvor give islamisk fundamentalisme et ståsted i hele Centralasien.

– Vi kan forvente at se mere religiøst baseret vold i takt med den omfattende bekæmpelse af islamisk fundamentalisme. Og kampen mod de religiøse fundamentalister kan gøre de radikale grupper mere populære i fremtiden, siger Igor Rotar til The Jamestown Foundation.

Saudiske fingeraftryk blandt Kinas muslimer