Kinas president Xi Jinping og andre sentrale skikkelser i det kinesiske kommunistpartiet synger nasjonalsangen ved slutten på en konferanse i folkets store hall i Beijing 10. mars 2021. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB.

For å kunne trykke bøker billig i Kina har britiske forlag sensurert innhold som bryter med Beijings forståelse av ytringsfrihet – selv om bøkene er ment for et vestlig publikum.

Forlagene Octopus Books, del av Hachette, og børsnoterte Quarto, har fjernet referanser til blant annet Taiwan, ifølge dokumentasjon Financial Times har fått tak i:

But evidence obtained by the Financial Times gives the first indication that books sold in the west are also being amended to appease Beijing.

Since 2020 Octopus, a self-described “leading publisher of non-fiction”, has removed references in at least two books to Taiwan, a democratic nation that China claims as its territory. In one case, an entire section relating to Taiwan was cut. Over the same period Quarto, a picture book publisher that in 2020 released the New York Times bestseller «This Book is Anti-Racist», erased mentions of Hong Kong and dissident artist Ai Weiwei from separate publications.

The nationality of people mentioned in one book was also changed from Taiwanese to East Asian, while references to Tibet, a region annexed by China in 1951, were revised in two books to suggest it was Chinese territory.

Ifølge avisen risikerer kinesiske trykkerier trøbbel med myndighetene om de trykker noe som er på tvers av «partilinjen. For å spare penger ved å trykke billig i Kina velger altså vestlige forlag å redigere eller fjerne tekst, i stedet for å trykke originalmanuset noe dyrere i andre land som har bedre vilkår for ytringsfrihet enn Kina.

The people familiar with the matter said Quarto and Octopus have printed particularly sensitive books outside China, but cost pressures dissuaded them from doing so for all publications.

“[Octopus Books] don’t agree with it on a moral level. But [the company] does not disagree enough to increase the price of [its] books,” said a Hachette employee, who did not want to be named. Publishing is supposed to be an “industry of ideas”, so censorship feels particularly “insidious”, the person added.

En talsperson for Quarto hevder at forlaget ikke gjør endringer som påstått, men legger til at forlaget har en «plikt til å handle i aksjonærenes interesser» og å kjøpe trykkeritjenester der de gjennomgående er billigst. Som i Kina.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.