Reklame for elektronikkselskapet Xiaomi ved en undergrunnsstasjon i Hongkong. Foto: Vincent Yu / AP / NTB.

Forsvars­departementet i Litauen er i ferd med å utarbeide et forbud mot institusjonell bruk av upålitelig utstyr, etter å ha oppdaget en sensur­mekanisme i smart­telefoner fra det kinesiske selskapet Xiaomi.

Det kunngjør Litauens stedfortredende forsvarsminister Margiris Abukevicius, melder Reuters.

The Defence Ministry is now drafting the legislation to ban public institutions from procuring «untrustworthy» equipment, including smartphones, with a view to presenting it to the parliament for debate by the end of this year, Abukevicius told Reuters.

Margiris Abukevicius. Foto: Twitter.

En Xiaomi-modell har en sensur­mekanisme som kan skrus av og på avhengig av geografisk plassering, og denne funksjonaliteten kan fjernstyres, sier litauiske sikkerhets­myndigheter.

Den som navigerer på internett med en slik telefon, vil kanskje ikke finne informasjon som er til sjenanse for Beijing-regimet.

The National Cyber Security Centre report said terms potentially subject to censorship by the Xiaomi phone’s system apps, such as the default internet browser, included «Free Tibet», «Long live Taiwan independence» and «democracy movement.»

Nylig anbefalte også det litauiske forsvars­departementet at folk unngår å kjøpe kinesiske smart­telefoner, og at de snarest kvitter seg med dem de måtte ha allerede:

«Our recommendation is to not buy new Chinese phones, and to get rid of those already purchased as fast as reasonably possible,» Defence Deputy Minister Margiris Abukevicius told reporters in introducing the report.

Litauen setter foten ned for kinesiske smart­telefoner kort tid etter at Kina har signalisert misnøye med det baltiske landet:

Relations between Lithuania and China have soured recently. China demanded last month that Lithuania withdraw its ambassador in Beijing and said it would recall its envoy to Vilnius after Taiwan announced that its mission in Lithuania would be called the Taiwanese Representative Office.

Taiwanese missions in Europe and the United States use the name of the city Taipei, avoiding a reference to the island itself, which China claims as its own territory.

Næringsminister Monica Mæland neier for Kinas president Xi Jinping i Folkets store hall i Beijing under et regjerings­besøk i Kina den 10. april 2017. I forgrunnen utenriks­minister Børge Brende. Foto: Heiko Junge / NTB.

Norges regjering forpliktet seg i 2016 til ikke å foreta seg noe som er i strid med kinesiske kjerne­interesser.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.