To kinesiske kampfly av typen J-10 flyr i formasjon under en oppvisning i Beijing den 3. september 2015 ved 70-årsminnet for Japans kapitulasjon under andre verdenskrig. Illustrasjonsfoto: Mark Schiefelbein / AP / NTB.

15 kinesiske krigsfly har søndag krenket Taiwans luftrom mellom sørspissen av øya og Pratas-øyene som Taiwan kontrollerer. Operasjonen finner sted dagen etter at Kinas gjorde en lignende øvelse med 13 fly lørdag.

Slike krenkelser skjer med jevne mellomrom, men denne helgen har Kina benyttet uvanlig mange fly, melder BBC.

China has carried out regular flights over the waters between the southern part of Taiwan and the Taiwanese-controlled Pratas Islands in the South China Sea in recent months.

But they are usually conducted by one to three reconnaissance or anti-submarine warfare aircraft, according to Taiwan.

Taiwan’s defence ministry said eight Chinese bomber planes capable of carrying nuclear weapons, four fighter jets and one anti-submarine aircraft entered its south-western air defence identification zone on Saturday.

Sunday’s operation involved 12 fighters, two anti-submarine aircraft and a reconnaissance plane, the ministry said. In both occasions, Taiwan’s air force warned away the aircraft and deployed missiles to monitor them, it added.

Det er også bemerkelsesverdig at krenkelse nummer to kommer like etter at USA reagerte på nummer én med en diplomatisk oppfordring til ikke å legge slikt press på Taiwan.

«We urge Beijing to cease its military, diplomatic, and economic pressure against Taiwan and instead engage in meaningful dialogue with Taiwan’s democratically elected representatives.»

Kinas opptreden kan leses som en test av USAs president Joe Biden.

Hans forgjenger Donald Trump konfronterte Kina aktivt på en måte som Beijing-regimet anså som provokasjoner, ikke minst med Trump-administrasjonens utilslørte støtte til Taiwan, og det er knyttet stor spenning til hva slags holdning Biden vil innta til Kina.

 

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂