Et kinesisk kampfly av typen PLA J-16. Foto: Taiwans forsvars­departement via AP / NTB.

28 kinesiske krigsfly trengte seg tirsdag inn i en sørlig del av luftrommet som utgjør Taiwans identifiseringssone for sikkerhetsformål, og viste med det rekordmange militære muskler mot øystaten som Beijing-regimet anser som en del av Kina.

Inntrengningen skjedde få dager etter at G7-landene formanet til fredelige løsninger på konfliktspørsmål i Taiwan-stredet, bemerker Japan Times, som i praksis fastslår at krenkelsen av Taiwans sikkerhetssone i luften var Kinas svar på G7-erklæringen.

Taiwan satte inn militære fly for å avskjære flyene fra Kina, som også ble overvåket av rakettsystemer.

En lignende styrkedemonstrasjon fra Kinas side skjedde for to måneder siden:

The massive show of force came after a relative lull in the number of Chinese sorties into the ADIZ and bested the previous record, 25 warplanes, that was reported on April 12.

Kina rasler også med sin kjernefysiske kapasitet:

The latest mission included 14 J-16 and six J-11 fighter jets and four H-6 heavy bombers, which are capable of carrying nuclear weapons, as well as various surveillance and early warning aircraft, Taiwan’s Defense Ministry said in a statement.

USAs forsvarsdepartement fastholder den amerikanske viljen til å gi Taiwan midlene landet trenger for å forsvare seg:

“Our commitment to Taiwan is rock-solid and contributes to the maintenance of peace and stability across the Taiwan Strait and within the region. In response to the growing PRC threat, we will continue deepening our unofficial security relationship to ensure Taiwan has sufficient capabilities to defend itself,” spokesman John Supple added, referring to the People’s Republic of China.

Kinas maktmisbruk i Hongkong reiser spørsmålet om hvorvidt Beijing-regimets appetitt på Taiwan også er ledsaget av utålmodighet. Ønsker Xi Jinping å risikere en proxy-krig mot USA om Taiwan?

Vinter-OL i februar 2022 skal finne sted i Kina, som forventes å bruke arrangementet til propagandaformål. Det kan tale for at Beijing vil vente med et forsøk på å ta over Taiwan militært, skjønt Kina også kan utnytte lekene til å gjøre en overraskende manøver, gitt at det uansett går dårlig på propagandafronten for tiden.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!