En kinesisk «gjenforening» med Taiwan er uunngåelig, sa president Xi Jinping i sin nyttårstale søndag, kun to uker før det holdes valg i den omstridte øystaten.

NTB-Reuters melder om saken.

– Gjenforeningen av moderlandet er historisk uunngåelig, sa Xi da han ønsket kineserne et godt nyttår.

Presidentvalget på Taiwan 13. januar preges av at forholdet mellom Beijing og Taipei er svært anstrengt. Kina har økt sin militære virksomhet i Taiwanstredet det siste året for å hevde sitt suverenitetskrav over øya. Mange mener at Kina utnytter det de anser som USAs svakhet, etter katastrofen i Afghanistan, krigen i Ukraina og den pågående konflikten mellom Israel og Hamas.

Dessuten reagerte ikke Biden-regimet noe særlig da flere kinesiske spionenheter  svevet over amerikansk og canadisk område. Noen av disse gjenstandene ble skutt ned, men ellers reagerte ikke USA noe særlig. Kina på sin side nekter for at det handlet om spionasje, men kun om værballonger på avveie.

Eller var det kun glade radioamatører som forårsaket problemene? Biden virket ikke særlig interessert.

Kinesiske spionballonger eller LA8PV?

Kina anser Taiwan for å være dets «hellige territorium» og har aldri avvist bruk av makt for å få øynasjonen under kinesisk kontroll, selv om Xi ikke nevnte militære trusler i sin TV-sendte tale søndag.

– Landsmenn på begge sider av Taiwanstredet bør være bundet av en felles følelse av hensikt og sole seg i glansen av den kinesiske nasjonen, sa han i talen.

Dermed forsterker Xi sine uttalelser fra fjorårets nyttårstale. Da sa Xi kun at folk i Kina og Taiwan burde anse seg selv som medlemmer av den samme familien.

I sin nyttårstale sa Xi også at kinesisk økonomi har vist seg svært motstandsdyktig, i motsetning til vestens økonomi, som opplever krise etter krise.

Riktignok opplevde Kina en krise på grunn av sin svært strenge behandling av befolkningen under pandemien. Men nå tjener Kinas økonomi på at landet fortsatt sørger for god tilgang til energi, som er selve livsgnisten for økonomisk vekst. Breitbart rapporterer:

Xi said on state broadcaster CCTV the economy had “weathered the storm” and become “more resilient and dynamic than before”, hailing the promotion of “high-quality development” and emerging industries such as electric vehicles, lithium batteries and solar panels.

Xi sa at Kina må «konsolidere og styrke den positive trenden med økonomisk oppgang, og oppnå langsiktig økonomisk stabilitet». Mange europeere og amerikanere vil nok ønske at lignende mål smitter over på vestlige politikere i 2024.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.