Feature

stalinrtad1120.jpg

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var igår i Moskva og feiret Shtokman-avtalen i den norske ambassaden. Et hundretall gjester hørte Støre gratulere alle som hadde arbeidet så hardt over flere år for å dra avtale i havn.

Frederic Hauge, Aage Borchgrevink og Bjørn Engesland ber i et innlegg i Dagbladet StatoilHydro om å opprette et fond som skal gå til menneskerettsarbeid i Russland. Ikke harmløse humanistiske prosjekter, men en håndstrekning til mennesker som har alle odds mot seg. Men det ville være å pådra seg Putin-regimets uvilje. Tør Helge Lund det?

De tre anførere to begrep FN bruker: complicity of silence og sphere of influence. Hvis
StatoilHydro og dermed regjeringen forholder seg tause til hva som skjer i Russland, vil de selv bli holdt ansvarlig.

Det er noe Pinochet-aktig over StatoilHydros inntreden i Russland, og det later ikke til at den norske eliten registrerer faresignalene. Her er en smakebit fra den russiske regjeringens egen utenlandspresse:

The Russian government’s English-language overseas news network, Russia Today, wants you to make them your preferred source for cable and satellite news.

So they recruited a new mascot for their advertisements: Josef Stalin. In a series of ads promoting the network, Russia Today asks if you knew the brutal, genocidal dictator also wrote romantic poetry.

Between the extermination of the kulaks, the genocide of the Ukranians, the exile of an entire generation of intellectuals to labor camps, the brutal invasion of the Baltics, the planned genocide of Russia’s Jews, his iron-fisted rule of Eastern Europe and the massive deportations to Central Asia… Russia Today would like to let you know that Stalin was really a pretty nice guy.

Russia State TV’s New Stalin Adverts