Feature

sarkozy.jpg

Nicolas Sarkozy skrudde på sjarmen, men Vladimir Putin viste ham en kald skulder. Sarkozy ga et positivt inntrykk av samarbeid og forståelse, men Putin skjøt det ned ved å si at Russland ikke tror Iran forsøker å skaffe seg atomvåpen.

Det var tydelig at Putin ville demonstrere for Russland at den mer Moskva-kritiske linjen i Paris ikke kunne påregne russisk samarbeid. Forgjengeren Jacques Chirac viste en helt annen forståelse for Moskva. Men det er ikke bare Paris som har skiftet linje. Det har også Moskva. Det er en helt annen tøff, krass linje enn for et par år tilbake. Feks. reagerte russerne surt på at Sarkozy besøkte organisasjonen Memorial, som både er opptatt av stalintidens forbrytelser og menneskerettigheter i Tsjetsjenia.

Den nye sjåvinismen gjenspeiles blant landets karriereungdom. Sarkozy holdt en tale til studentene ved Bauman-universitetet. Han snakket om hvor viktig det var at Russland valgte en demokratisk vei, men heller ikke dette falt i god jord. Putin er i ferd med å forandre Russland i autoritær retning, ikke bare i maktpolitisk forstand. Det preger også oppfatningene til landets elite.

Franske Total skal etter planen få 25 % av Shtokman-feltet. Men med dagens innstilling i Kreml, er det grunn til å spørre om dette blir noe av, gitt linjeskiftet i Paris. StatoilHydro kan komme til å spille rollen som dark horse. Signaler om endring av norsk forsvarspolitikk i nordisk retning må også sees i et slikt perspektiv.

Mr Putin offered no warm words but a cool list of the business links between Russia and Europe, including the gas supplies upon which the Union depends for 25 per cent of its needs. France’s Total oil giant has been promised, but not yet guaranteed, a big slice of the big new Shtokman oil field in the Barents sea. Mr Sarkozy staked a French claim to reciprocity, saying that France should be able to buy into Gazprom, the Russian energy giant.

Mr Putin, who had driven Mr Sarkozy around his country house grounds at the wheel of his Mercedes on Tuesday, returned none of the voluble warmth which the French President showered on «Dear Vladimir» at his Kremlin news conference. Mr Sarkozy, gesticulating and smiling, talked of the «very fascinating, very positive» talks in which they had opened up to one another. Mr Putin’s face remained closed. «It’s like he thinks he’s dealing with a schoolboy,» said a diplomat, who contrasted Mr Sarkozy’s ebullient bonhomie to the cooler distance that Angela Merkel, the German Chancellor, strikes with the Russian leader.

Putin snubs Sarkozy over stance on Iran