Nytt

Barne -og likestillingsminister Karita Bekkemellom virker parkert i lemlestelses-saken og får ikke innført den obligatoriske underlivssjekken det nå er flertall for. Hvem sitter som propp i regjeringen, spør Human Rights Service.

Human Rights Service er skuffet over strakstiltakene som ble presentert på en pressekonferanse idag.

Hadde statsråd Karita Bekkemellem i dag gått ut med et klart budskap om at jenters underliv skal inkluderes i de ordinære helseundersøkelsene, ville dette hatt en formidabel preventiv effekt. Én setning, og regjeringen hadde tatt ansvar.

Tiltakene som er lagt på bordet, er «mer av det samme»
..
At Bekkemellem, slik vi tolker henne, stoppes i å føre en forsvarlig politikk, er opprørende, også tatt i betraktning at det etter all sannsynlighet er et flertall på Stortinget for helseundersøkelser. Majoriteten i Ap ønsker slike undersøkelser, FrP vil ha slike undersøkelser, KrF-kvinnene vil det samme nå, og det er også en rekke representanter i andre parti som vil ha undersøkelsene på plass, sist i dag SVs Inga Marte Thorkildsen. Media bør vise sin besøkelsestid, og finne ut hvem og hva som stopper fornuften.

Vi tror kanskje svaret er å finne i de to kollegene som flankerte Bekkemellom på dagens pressekonferanse: Helse – og omsorgsminister Sylvia Brustad svarte kontant at sosialbyråd i Oslo, Sylvi Listhaug, ikke har dekning for å innføre obligatorisk underlivssjekk av jenter i risikogruppen. Det finnes ikke noen lovlig hjemmel for et slikt tiltak, sa Brustad. I stedet lovte hun «å snu hver sten».

Justisminister Knut Storberget har også vist uvilje mot å bruke lovverket. Han var sterk motstander av forbud mot kjøp av sex, og nektet partimedlemmer å uttale seg i saken.

Listhaug har sagt at regjeringen påtar seg et stort ansvar hvis den stanser en obligatorisk underlivssjekk. Human Rights Service advarer og sier jentene kan komme til å gå til kollektivt søksmål mot staten.