Etter at den britiske regjeringen strammet inn på regelverket om ekteskap som automatisk rett til opphold, kan så mange som 3 av 4 inngåtte ekteskap mellom britiske statsborgere eller EU-borgere med rett til å bo i Storbritannia og innvandrere bli avslørt som svindel for å omgå innvandringslovene. Misbrukets omfang er synliggjort i form av den enorme reduksjonen av antall borgerlige vielser etter lovendringen i 2005.

The scale of the scandal, which Labour ignored for many years, has been revealed for the first time by a huge reduction in the number of ceremonies taking place.

Since a belated crackdown was ordered in February 2005, the number of couples tying the knot in register offices has fallen by 72 per cent in the London borough of Newham, from 1,834 to 507.

Across the capital, unions fell by 36 per cent. The number of marriages, including those at churches, plunged by at least 10,000. In Birmingham, register office weddings were down by 17 per cent, from 3,617 in 2004/5 to 3,013 last year.

Direktør for registrering og nasjonalitet i Brent, Mark Rimmer, var en av de første som slo alarm om det storstilte misbruket av ekteskapsinngåelse som middel for å skaffe tilveie en oppholdstillatelse

«Most people will be absolutely amazed and gobsmacked by the scale of it.»

He said that, even accounting for an overall 10 per cent fall in the number of marriages taking place in all venues last year, it suggests a quarter of weddings in London were bogus.

For fem år siden begynte flere ansatte ved britiske registreringskontorer å advare regjeringen om den voldsomme økningen i det de mistenkte var et systematisk misbruk av ekteskapslovgivingen for å omgå regelverket for innvandring. Enkelte nettverk som er involvert i den storstilte svindelen har krevd opptil ti tusen pund for å arrangere et ekteskap på vegne av innvandrere som desperat ønsker seg oppholdstillatelse på de britiske øyer:

People with a right to live in Britain, often from other EU countries were paid up to £2,000 a time to take part in the sham weddings. Often, they did not even know their partner’s full name or background.

By marrying, the migrant was allowed to remain in Britain and move freely around the EU.

Til tross for klare bevis på misbruk ble ingen endringer innført før i februar 2005. I følge det nye regelverket må innvandrere som skal vies til personer bosatt i Storbritannia søke om tillatelse fra myndighetene før ekteskapet kan inngås. En slik tillatelse blir bare gitt til personer som allerede har fått innvilget midlertidig opphold i Storbritannia.

Regjeringens innstramninger fra 2005 har siden vært forsøkt underminert av britiske domstoler som bruker menneskerettigheter som argument:

In May this year, Mr Justice Buxton said asking migrants to prove their relationship was genuine breached their human right to marry, and to not be discriminated against. He said the Home Office must no longer treat all weddings as suspicious, and could only act if there was evidence of a sham union.

Ministers insisted it would not undermine the policy. Immigration Minister Liam Byrne said: «Sham marriages are an abuse of the immigration rules and the certificate of approval process is an effective countermeasure.

«Since we introduced these checks, in February 2005, the number of suspicious marriage reports received from registrars has collapsed from 3,740 in 2004 to less than 300 by the end of May 2005, and between January and August 2006, there were only 149 such reports.»

This is London: Up to three in four marriages revealed as «sham» as immigration rules are tightened

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂