Sakset/Fra hofta

En av parolene i mange 1. mai-tog blir krav om å hente de norske soldatene hjem fra Afghanistan, melder Klassekampen.

Forfatteroppropet fra fjor med Hanne Ørstavik og Ebba Haslund har gått sammen med LO-tillitsmenn som Kleiv Fiskvik om en underskriftaksjon.

Blant de mer oppsiktsvekkende navnene så langt er tidligere Røde Kors-president Bjørn Egge, og talsmann for Komiteen for afghanske flyktninger i Norge, Zahir Athari. Han sier afghanerne ikke vil ha okkupasjonssoldater i landet. Men i Norge vil han bli, og sultestreiket ifjor for sammen med en rekke andre mot å bli hjemsendt. Hvis det er NATO som gjør landet utrygt, har han altså søkt tilflukt i et NATO-land mot NATOs okkupasjon?

Det at en del av LO søker sammen med det radikale venstre mot USA og NATO er ikke noe spesielt nytt. Men Afghanistan er ingen vanlig krig. Ikke med ett ord antydes hva som er alternativet til at Norge trekker seg ut. Det må jo være fordi krigen er umoralsk. Det sies at Hamid Kharzais regime er korrupt. Hva er da alternativet? Taliban med sine kvinnehenrettelser og sitt kunsthat. Er det virkelig venstresidas motto for 1. mai: Taliban til makten!

Det er et moralsk bankerott som kan sammenlignes med da Hitler angrep Polen og Moskva-kommunistene sendte ut parole om at krigen ikke var arbeiderklassens krig. Frem til 22. juni 1941 var det linja: Ikke vår krig.

Hva vil venstresiden si den dagen det kommer et større terrorangrep i Europa. Blir det deres 22. juni, eller har de gått seg så vill at de kommer til å fortsette den selvmorderiske linja?

Man kan lure, for «forsker» Kristian Berg Harpviken sier til Alf Skjeseth at også invasjonen av Afghanistan og avsettelsen av Taliban var feil. Da er man konsekvent: Taliban skulle sittet med makten hele tiden.

-Den militære intervensjonen 2001 var sannsynligvis feil svar. Den bidro til å gi terrornettverket Al-Qaidda en unødvendig legitimitet i deler av den muslimske verden. For Osama bin Laden må dette ha vært en drømmerespons. Det oppsto en form for konflikt som det internasjonale samfunn ikke var forberedt på å håndtere, sier Kristian Berg Harpviken.

Hva med: Neville Chamberlains ultimatum 1. september 1939 var trolig feil svar på invasjonen av Polen. Det bidro til å øke Nazi-Tysklands legitimitet i store deler av verden.

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-

Les også