Feature

Barack Obama leverer når det kommer til stykket: det er i USA vitale nasjonale interesse å kjempe i Afghanistan, utfallet her avgjør også utviklingen i Pakistan. Dette er en krig USA må vinne.

Obama sender 30.000 soldater. Anmodningen fra Stanley McChrystal om 40.000 var en syretest for Obama. Hadde han landet på 9.000, slik Washington Post meldte i helgen, hadde han signalisert at han setter kortsiktige taktiske hensyn fremfor de strategiske mål. USA er involvert i en global krig, ikke mot, men i muslimske land, som USA ikke kan bakke ut av uten store konsekvenser. Når det kommer til stykket fastholder USA kursen, selv om det koster på hjemmebane.

Problemet er langt større for Europa. At Obama valgte 30.000 og ikke 40.000, kan være et signal til Europa. Det er ikke bare Afghanistan det blir stilt krav til: også europeerne må vise at de deltar og er villig til å ofre. Europeerne er bedt om å bidra med fattige 5.000 soldater. Likevel er det vanskelig å få til. Statsminister Jens Stoltenberg sier Norge ikke har noen å avse. Dette er gjennomgangsmelodien i Europa. Det vitner om sørgelig lav politisk innsikt. Europa er i enda høyere grad enn USA truet av konflikten i Afghanistan og Pakistan, pga den store muslimske befolkningen med bakgrunn i disse landene. Det finnes ingen exit fra Afghanistan som ikke får konsekvenser. En seier vil bidra til integrering i Europa, et nederlag kan utløse terror og være et varsel om spredning av konflikten. Slik er den globale verden.

Som innvandrernasjon og geopolitisk stormakt ser USA denne globale vinkel. Det er ingen steder å gjemme seg. At Europa ikke gjør det, men ønsker å sitte som gratispassasjer i baksetet, er ytterst bekymringsfullt.

Det er blitt sagt at NATO ikke vil overleve et nederlag i Afghanistan. Det er nok riktigere å si at NATO ikke vil overleve en amerikansk seier.

Venstresiden ser historien i sladrespeilet og ser bare Vietnam. 68’ernes varmestue NRK er pinlig å se og høre på, og Kristian Berg Harpviken uttaler seg om om han var Talibans informasjonsrådgiver.