Kommandoraidet som drepte Osama bin Laden var enestående i sin dristighet, men ikke i karakter.

Amerikanerne har skapt en milits på den afghanske siden av grensen som foretar raid inn på pakistansk side, og dreper utvalgte fiender.

Den amerikanske public service-kringkasteren PBS har laget en serie videoer som forteller om helt nye sider ved krigen.

Utgangspunktet er at den pakistanske hæren enten snur ryggen til Talibans passering av grensen eller aktivt hjelper dem. Det er et faktum som sjelden omtales i norske medier. Men Aftenposten, Elisabeth Eide, VG, Dagbladet og NRK er flinke til å nevne droneangrepene og at det er de som gjør pakistanerne antiamerikanske. Pakistan fremstilles som sakesløst offer, mens de i virkeligheten har bistått Taliban helt siden Pakistan skapte Taliban på 90-tallet.

Pakistan har ikke villet slippe strategien som anvender Taliban og terrorgrupper som Laskhar e-Taiba som brikker, selv når det rammer India og koster amerikansk, norsk, tysk, italiensk, afghansk blod. Det er høyt spill.

Spillet kollapset da bin Laden ble tatt. Det er taket som nå faller ned og det er pakistanerne selv som har revet det ned.

Amerikanerne kan ikke styre Pakistan ovenfra. Men de kan svare med samme mynt. Derfor er det skapt en milits på grensen av godt betalte lokale krefter. De er godt trent og utstyrt, og drar inn i Pakistan og dreper jihadister.

Det er realiteten på bakken. Der møter USA Pakistan med vold. En kan anta at noe av det anstrengte forholdet mellom Islambadad og Washington skyldes denne nye strategien. Uten en slik taktikk vil Afghanistan bli et nytt Vietnam, hvor USA trekker seg ut fra det nederlag.

Det spesielle er at de samme landene som deltar i ISAF, har en elite på hjemmebane som i flere år uavlatelig har ivret for en slik tilbaketrekking og et slikt nederlag. Kristian Berg Harpviken, Helge Lurås, Andreas Sømme Hammer har hele tiden forkynt doom and gloom: krigen går bare dårligere og dårligere, sikkerhetssituasjonen forverres osv Til tross for at utenlandske medier med langt større ressurser forteller noe annet: Charlotta Gall i New York Times hadde en helside for et par måneder siden hvor hun fortalte at Talibans lokale kommandanter var mismodige. De ble drept en etter en av amerikanerne, og lederne satt trygt i Pakistan.

President Barack Obama og USA akter ikke å la Afghanistan bli et nytt Vietnam, og vil gjøre what it takes. Det liker ikke europeerne. De synes det smaker av vold! Brutalisering, militarisering.

Disse tonene er følbare nå som bin Laden er drept. Europeerne ville gjerne tro at Obama og liberalere som Samantha Power er som dem, eller kan utsettes for det samme effektive gruppepress som råder i Europa.

Men det virker ikke. Flere kriger i Midtøsten har gitt USA erfaring med krig i regionen. De har utviklet teknikker og ekspertise. De greide til og med å snu krigen i Irak fra å være nederlagsdømt. Det er en bedrift som norske medier nesten ikke omtaler. Man snakker fortsatt om Irak som utelukkende et feilgrep og mislykket.

PBS-videoene viser hvorfor USA vinner: amerikanerne har bevart mentaliteten fra the Wild West: øvrigheten bærer ikke våpen forgjeves.

Så kan man spørre: hundretusenvis av amerikanere, millioner, har enten tjent i, eller hatt kontakt med muslimske land. Lite har vært sagt eller skrevet om hva de bringer med seg hjem. Hvordan vil deres erfaringer i det utvidede Midtøsten virke når de vender hjem, enten det er som offiserer, diplomater, CIA-folk, eller vanlige soldater?

De som ønsker at USA skal bli like tamme og ettergivende som europeerne kan komme til å bli skuffet.

Watch the full episode. See more FRONTLINE.

Watch the full episode. See more FRONTLINE.

Watch the full episode. See more FRONTLINE.

Watch the full episode. See more FRONTLINE.

Watch the full episode. See more FRONTLINE.

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂