Kommentar

NRKs dekning av Norge og Afghanistan er et sørgelig skue. For ikke å snakke om eksperten Kristian Berg Harpviken og SUs Kirsti Bergstø. Hvilken side står de på egentlig?

Er det seg selv eller seerne/lytterne NRK prøver å overbevise når de spør: – Har norske soldater drept noen?

Det er som om de må ha det inn med teskje at soldater dreper i krig. Når de hører en oberst si at dette er den alvorligste trefning norske soldater har vært ute i siden annen verdenskrig, er det nesten så programlederne dåner. Annen verdenskrig! Tenk!

Norske soldater har faktisk vært ute en vinterdag før, selv om det ikke kommer i Dagsrevyen. Måten NRK har vinklet den siste opptrappingen på, er ikke profesjonell og slett ikke tillitvekkende med tanke på at dette faktisk handler om norske soldater og deres familier, slekt, venner og lokalmiljø, som alle hører hva som sies.

Hva er poenget med å «hype» trefninger hvor Taliban blir drept? Er det avgjørende kriterium i en krig om det flyter norsk blod, eller er det hva kampen handler om? Dette virker nesten som en vri på den gamle visa om at «ingen norske ble skadd da 100 utlendinger ble drept».

Man overfokuserer på faren for norske tap og sannsynligheten for at norske soldater har drept «fienden», men når man kommer til det politiske, velger man å fokusere på det negative: at krigen ikke kan vinnes og at det går dårlig.

Kirsti Bergstø får gå helt av skaftet uten at noen reagerer: ISAF står for en «brutal okkupasjon». Berg Harpviken er ikke stort bedre. Han snakker også om okkupanten og sammenligner med sovjeterne. Han mener å vite ISAF blir stadig mer upopulær. I morgennyhetene sådde han også tvil om at det var Taliban som angrep i nord. – Det sies at det er Taliban, sa han og insinuerte … ja, hva da? At det er befolkningen som reiser seg?

Berg Harpviken er på Fredsforskningsinstituttet og går i Johan Galtungs fotspor. Han sår systematisk tvil om NATOs innsats. Både han og Bergstø slipper å svare på hva som er alternativet til Karzai-regjeringen og NATO. Alf Hartgen forsøkte i Dagsnytt Atten, men lar dem slippe unna med halvkvedede viser.

Reelt fungerer NRK som undergraver av moralen. Kanalen sprer forvirring. Den unnlater å skape noen forståelig ramme rundt hendelsene. Alt virker håpløst. Hvorfor skal vi ikke trekke oss ut? Som Anders Magnus sa så eplekjekt: NATO har vært i Afghanistan i seks år. Sovjeterne sto i ti. Dette oppdraget kan komme til å vare i 20 år. – Men det går jo dårligere og dårligere, slengte han etter Jonas Gahr Støre. Magnus hadde hørt noe om en britisk rapport. Han vet svært lite om Afghanistan, men nå kunne han plage utenriksministeren.

I 21-sendingen på TV var Bergstø på plass og kunne fortelle at SV skal reise en protest mot ISAF-deltakelsen. Hun hevdet uten å blunke at det er NATO som dreper flest i Afghanistan. Dagsrevyen gir blaffen. De får politisk teater. Demonstrasjoner på plenen utenfor Stortinget? Hurra!

NRK presterte å henge dagens selvmordsbombe i nord på reportasjene om de norske, som var igår. Vi fikk noen svært brutale bilder av blødende mennesker. Stemmen sa at dette var en av de største selvmordsbombene noensinne, og mange parlamentarikere ble drept, og det skjedde i nord. Likevel gjorde Dagsrevyen ikke noe forsøk på å knytte hendelsene sammen.

Ikke ett ord om at selvmordsangrepene øker, og at ting tyder på at det går tregt for Al-Qaida i Irak, og at de forflytter innsatsen til gamle trakter.

Å se det i sammenheng med Pakistan er visstnok en uoverstigelig oppgave. Harpviken, Bergstø får synge om Talibans økende oppslutning. Det snakkes ikke om at de har en safe haven i Pakistan og at krefter i statsapparatet igjen støtter Taliban, fordi Pakistan litt som Syria med Libanon vil ha kontroll med naboen.

Norske soldater står midt oppe i denne suppa. Man kan velge å forstå den og foreta et rasjonelt valg: Er det verdt prisen? Eller man kan grumse til vannet og spille på følelser. NRK gjør det siste. Derfor ser man også gjennom fingrene med politikere og eksperter som sår tvil om NATOs innsats. Det er høyt spill.

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-

Les også