Kommentar

Det er en story som mangler i dekningen av Heathrow-operasjonen: historien om de kjekke unge guttene. Familie, venner og naboer som sier sjokkert: Vi nekter å tro det. De er verdens beste gutter.

Vi hadde litt av det da Kari Grete Alstad dro til High Wycombe, sammen med resten av presen. Men da i god tro! Påstanden ble luftet som om den hadde noe for seg: Dette er noe politiet har funnet på! Etter som detaljer ble kjent, ble dette vanskeligere å holde fast ved.

Man skulle tro at avisene idag ville trådt til og gitt en bred dekning av den største terror-operasjon siden 9/11. Av VG, Dagbladet og Aftenosten, er det bare sistnevntes Hilde Harbo som har gjort en systematisk gjennomgang av Independent on Sunday, Observer, Sunday Times og Sunday Telegraph. Hun får frem at det pågår spaning på et tyvetall terror-planer, og at man regner med det at går 1.200 terrorister løs.

Harbo gjenforteller også hvor omfattende kartleggingen av Heathrow-operasjonen har vært, med flere hundre politi/etterretningsfolk involvert i flere land.

Men det vi mangler, er storyen om de kjekke guttene. Den er standard. Det var det foreldre og naboer sa i Leeds etter 7/7: Vi nekter å tro det om våre gutter.

Det er her hunden ligger begravet. Skal man forstå noe, må man grave her.

One is described by friends as a «superman», another «chased girls», a third is just «decent». And, agreed many, all the 15 terror suspects arrested in east London are «good British boys».

But now their small, modest neighbourhood of terraced homes in Walthamstow, and nearby areas of north-east London, is transformed. The 15 men – aged between 17 and 35 – are implicated in an alleged plot to bomb up to a dozen airliners out of the sky.

They come from respected and stable families, and most have good jobs: a book-keeper, a music company secretary, a security guard at Heathrow. Most are practising Muslims. But now, families are wrestling with the shock that their sons are suspected Islamist terrorists, their bank accounts and assets frozen.

I psykologien kalles det «denial», benektelse. Det er kanskje ikke så rart at den umiddelbare reaksjonen er vantro. Men når et flertall av britiske muslimer fortsatt nekter å tro at det var muslimer som sto bak 9/11, snakker vi om noe mye mer grunnleggende, og farlig.

Blant venstreorienterte er det dyrket frem en forestilling om at arrestasjoner er noe politiet gjør på tynt grunnlag, for å vise seg effektive og holde muslimer i sjakk.

Det er mer alvorlig at selv etablerte medier viser tegn til å gjengi denne versjonen. Da blir man medspiller i muslimenes denial-kultur, og det er faktisk den største hindringen for å gjøre noe med radikaliseringen. Man nekter for at fenomenet eksisterer, og hvis det gjør det er det storsamfunnets skyld, særlig Blair og Bush.

(Sitatene er fra Independent on Sunday.)

Minst tre av de arresterte er konvertitter. En som er i samme båt er sønn av tidligere BBC-sjef John Birt. At islam appellerer selv til barn av samfunnstopper er i seg selv interessant.

Meanwhile, a leading white convert to Islam, Yahya Birt, 38, the son of the former BBC director general Lord Birt, said converts were seen as a perfect «quarry» for radicals.

«I think that we’ve got to be alert to the fact that when people first convert, many of them may be wrapped up in a moment of religious fervour. The convert is a very attractive candidate for the radical recruiter, because they can pass more easily than an identifiable Asian male.»