Kommentar

Antiterrorloven Patriot Act, som var et direkte svar på 11/9, er blitt fremstilt som en trussel mot amerikanernes borgerlige rettigheter. Nå viser det seg at den var tidsbegrenset. Den går ut i 2005. Jeg må innrømme at det har gått meg hus forbi. Det er heller ikke den slags opplysninger norske medier har vært opptatt av. Det er snarere alt som forenkler. Et pussig poeng: den liberale eliten i Norge elsker å fremstille Bush-gjengen som manekeisk: dvs. de inndeler verden i ond/god, venn/fiende. Jeg synes jeg hører lyden av et mageplask, for når du leser artikler som den i NYTimes Senate Deal Kills Effort to Extend Antiterror Act kjenner du deg ikke igjen. Det er eliten i Norge som er forenklere inntil karikaturen. Det får slike konsekvenser at biskopen av Oslo sier til journalister at USA begynner å ligne på et totalitært samfunn. (Jeg så det nettopp igjen, ellers ville jeg trodd det var umulig at han kunne sagt noe sånt.) (En annen utenrikspolitisk talskvinne for Den norske kirke, Rosemarie Køhn får vi anledning til å høre foran Eidsvollsbygningen 17. mai. Det sier også noe om hvor populær man mener disse standpunktene er….)

Etter en lang digresjon: Det er Senatets justiskomite som har hestehandlet om loven. Komiteleder Orrin G. Hatch ville ha fjernet datostemplingen, men demokratene hadde andre innsigelser. Tidligere måtte politiet kunne påvise at en mistenkt hadde bånd til en terrorgruppe før de brukte utvidede fullmakter til å spionere på vedkommende. Det trengte de ikke etter Patriot Act. Hatch var redd demokratene ville innføre nye restrisksjoner. Kompromisset var at Patriot Act utløper på dato, men at demokratene unnlater å foreslå innskrenkninger i retten til etterforskning/overvåkning av terrormistenkte.
I Kongressen pågår debatten om avveining mellom borgerlige rettigheter og behovet for sikkerhet. Demokratene er misfornøyd med at de har fått for lite informasjon om antiterrorarbeidet. Visse republikanere er skeptiske til å gi myndighetene for mye makt, de frykter Big government.

Leder av justiskomiteen i Representantenes Hus, republikaneren F. James Sensenbrenner lar en talsmann si at en forlengelse av Patriot Act «will happen over his dead body».

This is a major victory,» said Timothy Edgar, legislative counsel for the American Civil Liberties Union. «Hatch wanted to intimidate the Democrats into not offering their amendments, and that ploy didn’t work because there is widespread concern that the government has already gone too far with the Patriot Act. His salvo may have backfired.»

With the debate tabled for the moment, focus will shift back to the more limited counterterrorism measure that was approved by the Senate today, officials said.

Det mer begrensede lovforslaget går nå til Rep. Hus, hvor utfallet er helt åpent.