Kommentar

Republikanerne i Senatet er blitt enige om en forlengelse av Patriot-loven, men tidsrommet er kortere enn administrasjonen ønsket, og kontrollen sterkere.

De kontroversielle fullmaktene til overvåkning er blitt forlenget med fire år, ikke ti som Det hvite hus ønsket. Det gjelder blant annet bevegelig avlytting («roving wiretap»), her må det godkjenning til. FBI og CIA kan be om å få se hva slags bøker en person låner, banktransaksjoner og elektroniske logger. Det kalles et «national security letter», når man ber om slik informasjon. Men nå får firmaene eller institusjonene anledning til å søke advokathjelp. Tidligere måtte de bare bøye seg, og hadde ikke lov å gjøre noe med saken.

Et lite antall demokrater og republikanere akter å ta kampen opp mot loven, selv i den noe mildere formen.

De to kamrene i Kongressen stemmer over loven til uken.

GOP legislators agree on Patriot Act extensions