Pandemiloven forlenges nok en gang, nå til 31. mai. Samtidig oppfordrer Riksdagen regjeringen til kun å forlenge pandemiloven med to måneder.

Et flertall av Riksdagens medlemmer ønsket ikke å forlenge pandemiloven med fire måneder, slik regjeringen hadde foreslått. Men av «rettstekniske årsaker» kan ikke Riksdagen endre datoen. Nå måtte de i stedet først ta stilling til en forlengelse for hele perioden frem til siste mai, samtidig som Riksdagen har bedt regjeringen komme med et nytt forslag som innebærer at loven kun skal forlenges i to måneder.

Sosialminister Lena Hallengren (S) sa i møte med sosialkomiteen tirsdag at regjeringen vil komme med en slik kunngjøring, men inntil da gjelder pandemiloven frem til 31. mai. Loven om midlertidige smitteverntiltak ved serveringssteder forlenges også i samme periode.

Pandemiloven, som egentlig heter Lagen om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19, trådte i kraft for første gang 10. januar i fjor og har siden blitt forlenget i rater til siste januar i år.

Loven har gitt regjeringen, eller myndighetene oppnevnt av regjeringen, rett til å bestemme særlige restriksjoner for å hindre smittespredning. Disse inkluderer restriksjoner på offentlige sammenkomster, offentlige arrangementer, trenings- og idrettsanlegg, badehus, handelsplasser og steder for private sammenkomster, samt restriksjoner på kollektivtransport.

Under normale omstendigheter skal dette vedtaket fattes av Riksdagen.

Loven har også gitt regjeringen mulighet til å varsle forbud mot å oppholde seg på enkelte spesielle steder eller å legge ned enkelte aktiviteter helt, men den muligheten forsvinner den siste dagen i januar.

 

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.