For første gang på tusen år spiller Europa ikke lenger en avgjørende rolle for å fremme vestlig sivilisasjon. Vår betydning i verdenshistorien forfaller. Europa blir stadig svakere. Hvis vi skal overleve, må vi gjenskape vår sivilisasjon.

Europa er i en eksistensiell krise. Slik burde det ikke ha vært, skriver Victor Davis Hanson i American Greatness. Tross alt bor det fortsatt 750 millioner mennesker på kontinentet.

Europa er fortsatt verdens mest populære turistmål, og trekker hvert år til seg millioner av besøkende. Det finnes vakker arkitektur og kunst, god infrastruktur og en rikholdig historie. I tillegg finnes det mye variert og vakker natur.

Selv i dagens krise har Europa totalt og samlet sett et BNP på 24 billioner dollar, kun slått av USA.

Men forfallet er umulig å ignorere. Det hele startet med to store kriger som nesten førte til et felles selvmord, skriver Hanson.

The twentieth-century traumas of World War I and II—in which some 70 million Europeans were killed—saw Europe commit near collective suicide.

Da andre verdenskrig omsider tok slutt, startet problemene som har ført oss til dagens situasjon.

Europa forsøkte ikke å gjenvinne sin posisjon som en verdensleder. Britene var ruinerte, Tyskland lå i ruiner og ble delt i to, og den tyske skammen preger fortsatt det industrielle lokomotivet i Europa.

I stedet for å bygge opp sin styrke, valgte Europa å outsource sikkerheten til USA, og heller satse på et postmoderne, pasifistisk og sosialistisk utopisk prosjekt.

Jo svakere Europa ble, både økonomisk og militært, desto høyere på seg selv ble europeerne.

Europeans grew louder and whinier the less relevant they became.

Dette har hatt dramatiske konsekvenser som er overtydelig i dagens Europa, med noen få land som unntak.

Masseinnvandring, sosialisme, velferdsstat, klimahysteri og woke er nøkkelordene. Det enorme byråkratiet i EU plager ikke bare EU-landene; nå rammes også andre land.

Tyskland la ned kjernekraften og gjorde seg avhengig av Russland. Andre la ned kullkraftanlegg og lot seg lure av lobbyistene som sa de kunne løse alle energiproblemene, bare de fikk noen milliarder i subsidier for å bygge gigantiske vindturbiner på land og til havs.

The result is that the cost of European energy is prohibitive for both the public and industry.

Den grønne sykdommen har ødelagt europeisk næringsøkonomi, som selv før klimahysteriet ikke hadde opplevd noen særlig vekst på mange år. Nå truer en langvarig resesjon.

Situasjonen for husholdningene har neppe vært så elendig på mange tiår, selvsagt ut fra hva vi har vært vant med.

Noen av de mest lettlurte politikerne sitter i Oslo og går inn for elektrifisering av sokkelen og Melkøya, samt børsnotert strøm som sendes ut av landet, mens vi får import av tyske energipriser.

Det hersker en total mangel på interesse for oss vanlige folk, hvis vi ikke er mørke nok i huden, sykelig overvektige eller har problemer med å forstå hva slags kjønn vi tilhører.

Den norske krona er nå langt mindre verdt enn sutrekapitalen.

Nesten ingen europeiske land oppfyller kravene om å bruke to prosent av BNP på forsvaret. Derfor er ikke Europa lenger i stand til å forsvare seg selv, og velger heller selvskading. Befolkningsutskiftningen er en varslet katastrofe som har pågått i mange tiår.

Innvandrere ankommer uten å være i stand til å klare seg selv, de har sjelden noen særlig utdannelse, og mange kan ikke lese, selv ikke sitt eget språk.

Voldskriminalitet, voldtekter, fornedring, terror, utrygge gater og massive kostnader er belønningen for oss vanlige folk, og hvis vi murrer, blir vi straks anklaget for å være rasister og høyreekstremister.

Nesten ingen, bortsatt fra innvandrere uten jobb og utdanning, gidder lenger å få barn. Det økonomiske presset som er påført oss, betyr at vi er nødt til å levere ungene i barnehage før de har lært seg å gå og snakke.

Det blir derfor færre og eldre europeere, og stadig flere og yngre utlendinger som hater vår kultur, men elsker pengene våre.

Allerede i 2006 skrev Mark Steyn boken «America Alone», som varslet om katastrofen. Han pekte på tre faktorer som var i ferd med å ødelegge Europa:

Demografisk krise, sosialdemokratiske velferdsstater som ikke var bærekraftige – særlig ikke i kombinasjon med masseinnvandring – og til slutt en sivilisasjon som var utslitt av å være et forbilde.

Velferdsstaten: Utopien som endte opp som en selvmordspakt

Europa mistet troen på seg selv etter krigene, og da den kalde krigen tok slutt, hadde vi ingenting å fokusere på. De postmoderne ideene hadde allerede infiltrert samfunnet, særlig akademia og ungdomspolitikere.

Men som Hemingway skrev i en av sine klassiske dialoger i boken «Og solen går sin gang»:

– Hvordan gikk du konkurs?
– Først gradvis, så plutselig.

Slik er det med Europa også. Først kom de ulike rettighetskravene, hvorav mange var gode i seg selv. Men aktivistene var aldri fornøyde, selv når målene deres var nådd.

Så ble akademia totalt rasert av postmoderne ideer, studentene ble dummere og dummere, noe som i tillegg forsterkes av at alle har rett til å komme inn på videregående skole, og nivået tilpasses de svakeste elevene.

Nå har det blitt vanskelig for de aller fleste i den såkalte eliten å definere hva en kvinne er.

Deretter fikk vi det grønne skiftet, som ødela restene av europeisk økonomi, og hele tiden rant det inn innvandrere, mens antallet bullshit-jobber i staten este ut.

I vår tid indoktrineres små barn i ren galskap med at de kan velge kjønn helt ned til barnehagealder, fotballspillere kneler for marxistisk, voldelig pøbel, mens det toppet seg med tyranniet under pandemien, nydelig koordinert i de fleste vestlige land, med god hjelp fra korrupte organisasjoner som FN, World Economic Forum og Verdens helseorganisasjon.

Europa er, med andre ord, i full fart på vei mot avgrunnen, og bremsene ser ikke ut til å virke, kanskje fordi ingen av sjåførene gidder eller evner å tråkke på bremsepedalen.

The Great Reset: Demokratiets undergang?

Kan USA redde oss?

Også i USA er situasjonen veldig alvorlig, med åpne grenser, gigantisk statsgjeld, tidenes dummeste regjering, klimaidioti, kritisk raseteori og studenter og professorer på Ivy League-universiteter som støtter Hamas.

Byene er skitne, utrygge og i fritt fall. Rettsvesenet er kuppet av folk som George Soros. Splittelsen er enorm, både politisk og rasemessig. Woke splitter amerikanerne i stammekulturer som hater hverandre.

Allikevel er håpet mer til stede der enn i Europa. Halvparten av befolkningen er fortsatt stolte over landet sitt, og motiverte til å jobbe hardt for å løse problemene.

USA har enorme naturressurser, som olje, gass og sjeldne metaller. Men disse blir ikke utnyttet under Biden-regimet.

I en slik situasjon ser Vestens fiender muligheten. Russland invaderte Ukraina, mye på grunn av Vestens svakhet kombinert med en helt uforståelig selvtillit. Samtidig blir Kinas trusler mot Taiwan stadig sterkere.

Iran er væpnet til tennene med milliarder av dollar de er tildelt av Obama og Biden. Opprustingen er en eksistensiell trussel mot Israel, men også mot de araberstatene som ønsker å ha et godt forhold til Vesten.

Iran’s “Shiite Crescent” from Tehran to Damascus to Beirut to Palestine threatens both pro-Western Arab regimes and Israel.

Samtidig jobber Iran for å skaffe seg kjernefysiske våpen som kan jevne Israel med jorda og på sikt utgjøre en trussel mot Europa og USA.

Kanskje Hamas angrep Israel i den tro at Vesten ikke ville orke å reagere? Til en viss grad fikk de også rett, men Israel gir seg ikke like lett.

Summen av alt dette er at Europa trenger et sterkt USA som sin partner. Så kan man sikre grensene, forkaste klimamålene og avskrekke terrorstatene i samarbeid med Israel.

Men da må også Europa være villig til å stanse migrasjonen og bygge opp sine svake militære styrker igjen, og samtidig gjøre noe med disse velferdsstatene som rett og slett ikke er økonomisk bærekraftige.

Uansett er dette umulig før USA får en sterk leder som de snobbete og selvhøytidelige europeiske politikerne vil lytte til.

5. november neste år er kanskje den siste muligheten vi får hvis vi ønsker å redde vår sivilisasjon og forsøke å gjenvinne det tapte.

Hvis ikke kan resultatet bli slik Mark Steyn spår i sin oppfølger til «America Alone», som kom ut i 2011:

«After America: Get Ready for Armageddon».

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.