Teknokrati, klimahysteri og identitetspolitikk fører til vestlig tilbakegang. Globalismen mislykkes, og de liberale demokratiene blir fattigere og mister innflytelse.

Dette temaet tar Joel Kotkin opp i en artikkel i Spiked. Han ser starten av problemene etter Sovjetunionens fall. Da var historiens ende når, og liberale demokratier ville dominere. Dette skrev blant annet Francis FukuyamaThomas FriedmanKenichi Ohmae og flere andre om.

De forutså fremveksten av et system kontrollert av en stadig voksende hær av teknokrater og fagfolk, konsentrert i en håndfull store byer, som fokuserte på «avanserte» industrier og tjenester.

They foresaw the emergence of a system controlled by an ever-expanding army of technocrats and professionals, concentrated in a handful of great cosmopolitan cities, riding on ‘advanced’ industries and services.

Men i dagens situasjon virker det som at Samuel Huntington forsto fremtiden bedre. Han forutså hvordan de ulike sivilisasjonene ville havne i konflikt. Dette ser vi mange eksempler på i dag. Document forlag har utgitt teksten på norsk.

Krigen i Ukraina er selvsagt en del av dette. Men samtidig lar både USA og Europa seg innvandre uten å gjøre motstand, av folk som i stor grad hater oss.

Kina utnyttet kapitalistiske krefter for å heve sin makt, og er mektigere enn på 500 år. Og det er land som Kina som vokser, mens G7-landene forfaller.

I løpet av de siste 20 årene har andelen av verdensøkonomien kontrollert av G7 (Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Storbritannia og USA) krympet fra 65 til 44 prosent.

Kina produserer i dag nesten like mye som USA, Japan og Tyskland tilsammen. Det er flere milliardærer i Beijing enn i New York City.

India vokser også, til tross for indre konflikter. Enkelte arabiske land og noen land i Afrika opplever også økonomisk vekst, mens eurosonen er i resesjon. Allikevel fortsetter europeiske politikere å pumpe penger ut av sine egne land. Norge har gitt masse bistand til både Kina og India.

I Kina bygger de kullkraftverk mens Vesten i klimahysteriet forkaster stabil energi.

Hva gikk galt for globalistene? Joel Kotkin sitt svar er at de glemte betydningen av enkelte vesentligheter, som demografi og kultur.

Once-confident globalists failed to pay attention to three critical issues: the continued importance of the material realm, the crucial role of demographic change and, lastly, the importance of culture.

Vesten overlot produksjonen til Kina, mens de satset på å bygge ut enorme velferdsordninger som i stadig større grad tilfaller utlendinger.

Krigen i Ukraina forsterker den negative utviklingen, ikke bare for det invaderte landet (som selvsagt lider mest men for hele Europa.

Matmangel, energikrise og mangel på kritiske materialer truer hele Vesten. USA har det de trenger, bortsett fra en president som bevarer rikdommen. Litt som i Norge, altså.

Ikke-vestlige land får olje og andre ressurser på billigsalg fra Russland. Vesten går tom for ammunisjon og penger.

Klimahysteriet er den største trusselen, ifølge Kotkin. Jeg tror kanskje han undervurderer hva slags katastrofer migrasjonen medfører, men det er åpenbart at Net Zero-filosofien også fører oss mot undergangen.

Det som gir litt håp er at protestene vokser. Høyreorienterte partier opplever vekst i store deler av Europa. De delstatene i USA som styres av republikanere har fremgang.

Last year, Texas, Nevada, Florida and Arkansas experienced the US’s highest personal-income growth, while California ranked last, followed closely by Maryland, Massachusetts and New York.

Men demografien er et stort problem. Vi gidder ikke å formere oss lenger, noe som gjør oss stadig svakere. Alle skal selvrealisere seg, uten at de forstår at å få barn er den viktigste formen for selvrealisering.

Idiotiske pensjonsordninger skaper eldrebølge, siden det ikke er en sammenheng mellom sparing og utbetaling. Skyhøye skatter gjør det vanskelig å spare, og denne såkalte gratis velferdsstaten koster oss arbeidere enorme summer.

Allerede nå er 33 prosent utenfor arbeid i OECD på grunn av høy alder. I 2050 antas det til å passere 50 prosent.

Hvis man er en ung arbeider i dag, bør man forstå at pensjon er noe man ikke kan forvente, og derfor begynne å spare til egen alderdom.

Kotkin tar også opp den kulturelle nedsmeltningen som foregår i Vesten. Avskyen mot egen historie og kultur, samt den dekadansen som hylles i alle medier, med støtte fra politikere og akademia.

Dekadanse var en av årsakene til Romerrikets fall. En sivilisasjon som mister troen på sine egne grunnleggende verdier er dømt til å forfalle.

A civilisation can survive only if its members, particularly those with the greatest influence, believe in its basic values.

Europa er nærmere katastrofen enn USA, for i USA finnes det motstand mot galskapen. Så spørs det hvor mye Biden rekker å ødelegge før han blir erstattet i november 2024.

Selvsagt er ikke Kinas autokratiske tendenser et forbilde. Men våre såkalte liberale demokratier forkaster folkets meninger og ødelegger våre økonomier. Dermed beveger vi oss i retning av Kina, med overvåkning, mangel på ytringsfrihet og fattigdom for vanlige folk, mens elitene fråtser i russisk kaviar.

Kotkin konkluderer med at de globalistiske elitene ødelegger kanskje Vesten, men de sår også frøene til sin egen undergang. Det er fortsatt en fremtid å kjempe for.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.