Barn lærer for lite om hvor maten kommer fra, mener leder i Kost- og ernæringsforbundet, Arnt Steffensen. Nå oppfordrer han til å gi mer plass til opplæring om slakt i faget Mat og helse. Dette skriver Nationen.

«Vi er vant til å bare gå i butikken og plukke opp en pakke kjøttdeig, og man reflekterer kanskje ikke i like stor grad på at det har vært et levende dyr som er blitt avlivet», påpeker Steffensen.

Mens kjøttforbruket til nordmenn har økt fra 38 til 74 kilo per person per år i perioden 1959–2008, har vi blitt mer fremmedgjort fra hvor kjøttet kommer fra, mener han.

Han etterspør nå et løft i grunnskolen, og spesielt mer opplæring om hvor maten kommer fra.

Andreas Viestad misliker billig ribbe

Oppfordringen kommer etter en videosnutt som ble publisert på Instagram i august. I klippet ser man matjournalist Andreas Viestad ta livet av en hane.

Innlegget møtte sterke reaksjoner, og dyrevelferdsorganisasjonen Noah anmeldte hendelsen. Leder Siri Martinsen kalte det «uakseptabelt».

Steffensen mener derimot at de fleste i Norge lever et A4-liv der vi ikke trenger å tenke på de ubehagelige sidene ved matproduksjon. Han tror de færreste reflekterer nok over den «lett brutale» måten å avlive dyrene på.

«Man trenger kanskje ikke vise videoer av griseslakting til en 7-åring, men jeg tror det er klokt å gi dem en forståelse av hvor maten kommer fra».

Arnt Steffensen mener det også kan styrke samfunnets forståelse av matproduksjon og selvforsyningsgrad, og at faget vil kunne bli en investering i fremtidens matberedskap.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.