
Voss kulturhus, som åpnet i 2011, kostet nesten 100 millioner kroner. Siden har kommunen fått innstrammingsbehov i samme størrelsesorden. Foto: Bergen Offentlige Bibliotek / Wikimedia Commons (cc by 2.0).
Kommune-Norge ser ut til å få dårligere og dårligere råd, og du har sikkert merket fenomenet selv: Selv om du betaler stadig mer skatter og avgifter, går budsjettet underskudd, og kommunen må skjære ned på både skole, eldreomsorg, fritidsklubber og andre tilbud du betaler skatt for å få. Samtidig ser det ut til at kommunene alltid har råd til kulturhus, kostbare klimatiltak, flere «flyktninger» som må bosettes og alltid flere ansatte som skal administrere det hele, samt kommunikasjonseksperter som skal fortelle folket hvor flinke politikerne er. Hva i huleste er det som foregår?
Det har fagforeningen Econa også lurt på. Den samler arbeidstakere innen økonomisk-administrative fag under hovedsammenslutningen Akademikerne, og nylig publiserte de rapporten «Stort potensial for bedre økonomistyring i Kommune-Norge». Her har 243 medlemmer svart på spørsmål rundt økonomi og kommunal forvaltning, og den rapporten har noen interessante konklusjoner.
Det viser seg nemlig at kommunene er styrt av folk som er helt noldus på økonomi, og synker ned i kredittgjeldens bunnløse myr fordi mammastaten ikke passer på dem. Og det er litt mystisk, siden de som styrer kommunene, tilsynelatende er voksne folk over 18 år som bør ha lært seg det mest grunnleggende innen normal, økonomisk snusfornuft: Ikke bruk penger du ikke har, og sørg for å betale det viktigste først. Man trenger vel ikke BI for å skjønne såpass?
Alarmerende kunnskapsløshet og inkompetanse
Rapporten fra Econa gir et foruroligende innblikk i kommuneadministrasjon fra økonomifagfolkets ståsted. De er ikke imponert over det som foregår, og stiller følgende syrlige spørsmål i rapporten: «Velger kommunene selv økonomiske problemer?». Og svaret på det er: «ja». Econa ser et klart mønster hvor særlig vedlikehold prioriteres for lavt.
Dette er et resultat av at politikerne setter kortsiktig politisk gevinst høyere enn langsiktighet, og gjerne finansierer tiltakene med lettvinte lån. Det fremstår som altfor lett for lokalpolitikere å sette kommunen i gjeld og påføre skattebetalerne stadig større renteutgifter, som igjen spiser opp hele handlingsrommet i budsjettet.
Respondentene i undersøkelsen mener at politikkens kortsiktige logikk skaper problemer som går ut over kommuneøkonomien, og politikernes evne til å forstå økonomi og virkningene av beslutninger, hindrer politikerne i å nå sine politiske mål. Respondentene forteller også om at reguleringer og sentrale føringer ikke henger sammen med det som er økonomisk gjennomførbart. Regnestykkene går ikke opp. Og derfor får du stadig høyere kommunale avgifter.
Konklusjonene i rapporten:
• Bare én av fire mener at politikerne bryr seg nok om økonomistyring.
• Andelen økonomer i kommunene som mener at det står dårlig til med politikernes kontroll på kommuneøkonomien, er på 64 prosent. Bare 12 prosent mener kontrollen er god.
• Manglende evne til å prioritere vedlikehold er et tegn på at man ikke tenker langsiktig og planmessig om kommunens økonomi.
• Økonomene mener i stort monn at det er for lett å låne penger. Bare 18 prosent er uenig i at egen kommune har tatt opp for mye gjeld.
Ifølge rapporten bør dette gjøres:
Faktorene over svekker den økonomiske bærekraften. Samtidig viser analysen at bedre virksomhetsstyring kan gi store effektiviseringsgevinster. Derfor gir Econa følgende anbefalinger i rapporten, som kan gi innsparinger på mellom 30 og 50 milliarder kroner årlig:
• Stortinget bør redusere omfanget av statlig regulering av kommunenes drift.
• På kort sikt følge opp Arbeiderpartiets forslag om revidering av lover og forskrifter som regulerer kommunenes tilbud.
• Stortinget bør oppmuntre til budsjettdisiplin for å realisere effektiviseringsgevinster i kommunene.
• Stortinget bør vurdere insentiver for å stimulere til effektiv drift, som for eksempel få ned gjeldsgrad og vedlikeholdsetterslep.
• Norske kommunepolitikere bør tilbys et grunnleggende kurs i kommuneøkonomi.
• Kommunene bør lære mer av hverandre og se etter beste praksis.
• Ved å gjennomføre disse tiltakene kan vi sikre en mer bærekraftig kommuneøkonomi og bedre tjenester for innbyggerne.
Forventningsgapet!
Overfor Fredriksstad Blad erkjenner lokalpolitikerne at de har for dårlig kunnskap, og 80 prosent av landets kommunestyrerepresentanter mener de trenger bedre opplæring i budsjett- og økonomiarbeidet de steller med. Det låter kanskje litt overraskende, men slik lokalpolitikere ser det, har det blitt ytterst vanskelig å manøvrere norske kommuner – og det vil bare bli enda mer krevende i årene fremover.
Forventningene til hva en kommune skal levere, øker nemlig år for år, samtidig som det mangler både penger og folk. Dette forventningspresset kommer ikke bare fra borgerne, som allerede opplever store mangler i primærtjenester som de faktisk betaler for. Nå ønsker kommunenes egen interesseorganisasjon (KS) å sette forventningsgapet øverst på den offentlige dagsordenen i 2025, så alle forstår problemet.
– Forventningsgapet defineres som avstanden mellom det som i sum forventes av kommuner og fylkeskommuner, og hva det er mulig å yte med de ressursene som er tilgjengelig.
KS mener at flere parter må ta sin del av ansvaret for at gapet mellom forventninger og realiteter bare fortsetter å øke, og som alle vet: Ansvarspulverisering fører sjelden til endring eller handling. Tvert om. Men likevel har KS flere gode poeng når de oppsummerer problemene på denne måten:
• Nasjonale politikere gir løfter til innbyggerne på vegne av kommuner og fylker, men følger ikke opp med tilstrekkelige midler til alle «reformer» og «historiske løft».
• Lokale folkevalgte fyller på med ytterligere løfter til velgerne for å vinne popularitet.
• Media bidrar gjennom å sette søkelyset på enkeltskjebner og situasjonen til svake grupper. KS understreker at det er medias rolle å være samfunnets vaktbikkje, men etterlyser at slike historier oftere burde etterlatt en diskusjon om hvor grensen faktisk går for hva en kommune kan tilby.
• Og til slutt – den enkelte av oss. Generasjon etter generasjon har etter andre verdenskrig opplevd økt velstand og velferd. Dette har påvirket innbyggernes forventninger til det offentlige.
Valgkamper handler aldri om økonomi, vedlikehold og ansvarlighet
Man kan sukke tungt over denne sirkelen av selvskading. Det er imidlertid viktig å huske at det ikke er flertallet av borgerne som forlanger at det brukes mer penger på kulturhus, sykkelveier, flyktningboliger, klimasløsing og kommunale ansettelser. Det flertallet ønsker seg, er at kommunene prioriterer primæroppgavene folk betaler skatt for – og skulle det bli noen penger til overs, så kan man heller finne på noe gøy. For flertallet består av voksne folk.
Det gjør sjelden kommunestyrene: De består av partier som foruroligende ofte stemmer i blokk og i flokk, i stedet for å stemme på fornuft og ansvarlighet. Dette vet jeg, etter å ha vært lokalpolitiker selv i noen år. Når Arbeiderpartiet eller SV vil ansette klimarådgivere på kommunal lønn, og i tillegg hente inn enda flere «flyktninger» som skattebetalerne må kjøpe bolig til, da får de flertall hvis venstresiden sitter i flertall.
I kommunestyrer nytter det derfor sjelden å hisse seg opp og si vi trenger ikke bruke penger på sykkelveier som noen få bruker halve året. Vi må bruke pengene på det som kommer flest til gode hele året. Ingen representanter vil bryte med partipisken, og det betyr at debatt, argumenter, tall, fakta, logikk og forsiktighet har ytterst liten effekt. Og velgerne oppdager ikke uansvarligheten før den lokale skolen plutselig må stenge, eller hjemmehjelpen må skjæres ned.
Det er en kjent sak at en «flyktningfamilie» fort kan sprenge selv en mellomstor kommunes sosialbudsjett, eller at driftskostnadene på det nye, gilde kulturhuset (som ingen tenkte på og alle er overrasket over) kan velte hele budsjettet. Og da må det avgiftsøkninger til. Det er ingen vei utenom, og velgerne finner seg i det, i valg etter valg.
Dessverre forsvinner slike kritiske rapporter like fort som skattepengene dine, så det er lite trolig at det blir noen endring – selv om både fagfolk og velgere ønsker endring.
Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp e-boken her.