Delstaten Vermont har gått med på å betale 175.000 dollar for å avgjøre et søksmål på vegne av en mann som ble siktet for en forbrytelse etter å ha vist en politimann fingeren i 2018.

Søksmålet ble anlagt i 2021 av American Civil Liberty Union (ACLU) i Vermont på vegne av Gregory Bombard fra St. Albans. Bombards rett til ytringsfrihet (first amendment) ble brutt etter en unødvendig trafikkstopp og arrestasjon. Søksmålet hevdet at arrestasjonen var hevn fordi han ga politibetjenten fingeren.

Ifølge søksmålet ble Bombard stoppet av politibetjent Jay Riggen den 9. februar 2018 fordi han trodde han hadde vist ham fingeren. Bombard nektet for det, men sier at han bannet og viste fingeren etter at Riggen stoppet ham i trafikkontrollen.

Bombard ble arrestert for ordensforstyrrelse, og bilen hans ble tauet bort. Han ble fengslet i over en time og innkalt til straffedomstolen, ifølge ACLU. Siktelsen ble til slutt henlagt.

I henhold til forliket som ble undertegnet av partene denne måneden, har staten gått med på å betale Bombard 100.000 dollar og 75.000 dollar til ACLU of Vermont og Foundation for Individual Rights and Expression for advokatutgifter, altså nesten 2 millioner norske kroner.

Advokat Hillary Rich for ACLU i Vermont uttalte at selv om klienten deres er fornøyd med utfallet, burde denne hendelsen aldri ha skjedd:

– Politiet må respektere alles rettigheter i henhold til det første grunnlovstillegget – selv for ting de anser som støtende eller fornærmende.

Bombard sa i en uttalelse fra ACLU at han håper Vermont State Police vil lære opp sine politifolk til å unngå å bringe kritikere til taushet eller foreta grunnløse trafikkontroller.

Vermont State Police hadde ingen kommentar til forliket.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.