Ram Bahadur Bomjan, en kontroversiell nepalsk åndelig leder som tilhengerne anser som en reinkarnasjon av Buddha og som i lang tid har holdt seg skjult for politiet, ble ifølge lokale medier arrestert i Kathmandu tirsdag mistenkt for drap, voldtekt og tortur.

En fredssøkende asket

En 18 år gammel nonne anmeldte i 2018 den selverklærte asket for voldtekt. Han er anklaget for forsvinningen til 28 år gamle Rita Bote i januar 2019. I 2020 ble han anmeldt for seksuell utnyttelse av en 14 år gammel jente. Bomjan holdt ifølge anmeldelsen offeret i fangenskap, men jenta klarte å rømme og anmeldte selv saken til politiet.

Flere titalls andre har anmeldt ham for overgrep. I 2010 anklaget 17 mennesker den «fredssøkende Buddha» for å ha slått dem med et økseskaft. Bomjan sier at han gjorde det fordi de forstyrret hans meditasjon, – men brukte hendene, ikke et økseskaft. 

Han gikk i skjul efterat det ble tatt ut tiltale mot ham, men ble arrestert i Kathmandu tirsdag. Det skal under arrestasjonen ha blitt funnet 30 millioner nepalske rupi (225.000 dollar) og 22.500 dollar i 16 andre valutaer.

«Buddha-boy»

Ram Bahadur Bomjan, kjent som «Buddha-boy», ble berømt i 2005 da tilhengerne hans påsto at han inne i Nepals jungel kunne meditere urørlig i månedsvis uten å drikke, spise eller sove. Selv kaller han seg Maitreya Buddha.


33-åringen har en trofast tilhengerskare, men da flere av hans kvinnelige disipler ble meldt savnet av familiene og nonner anmeldte «asketen» for seksuelle overgrep, innledet politiet efterforskning av ham, men mislykkes i å gripe ham i 2020.

Tross anklagene har tusenvis av tilbedere stått i kø i dagevis for å overvære hans «meditasjonsmirakler» dypt inne i jungelen.

Ansvarlig overfor den guddommelige lov

Bomjan som har hatt anklager hengende over seg fra 2010, har tidligere avvist å møte i retten:

– Tror dere at en mediterende vismann hører hjemme i rettssalen? Jeg er bare ansvarlig i henhold til den guddommelige lov.

 

 

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving!

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.