Det brøt ut jubel i Baltimore da statsadvokaten kunngjorde at påtalemyndigheten vil sikte politiet for uaktsomt drap på Freddie Gray som døde i varetekt.

_82721405_46c3f1cf-a9a0-4cf7-9ea7-e912a063ae36

Kunngjøringen feires

En lege som undersøkte Gray mener at skadene han fikk kom som følge av at han ble slengt inn i politibilen og tilsynelatende brakk nakken, uten at dette kobles til pågripelsen. Skader i hodet hans svarer til en bolt bakerst i bilen.

Seks politibetjenter er arrestert. Fordi Freddie Gray var en afroamerikaner og opptøyene som fulgte etter hans død var i protest mot rasistisk politi, forventet sikkert de fleste at politibetjentene skulle være hvite. Men hverken AftenpostenNRK eller TV2 nevnte noe som helst om politibetjentenes etnisitet i sin dekning av statsadvokatens kunngjøring. De amerikanske avisene har forlengst publisert bildene av de siktede politibetjentene:

150501-baltimore-police-mugs-817p_368e4fb2a3843d0a94c6967ce770241b.nbcnews-ux-720-600

Øverst: Baltimore Police Officer Garrett Miller, Sgt. Alicia White, Officer Edward Nero.
Nederst: Baltimore Police Officer Caesar Goodson Jr., Lt. Brian Rice, Officer William Porter

Caesar Goodson Jr var sjåføren av minibussen som Freddie Gray ble plassert i. Han skal gjentatte ganger ha feilet i å sikre Gray at hadde på sikkerhetsbeltet under turen. Han er siktet for grovt uaktsomt drap.

van

Goodson faces the most serious charge in connection with Gray’s death —second-degree depraved-heart murder, which could result in a 30 year sentence. He is also charged with involuntary manslaughter.

Det var Rice og Nero som først fikk øye på Gray og jaget etter ham da han begynte å løpe. Miller deltok også i jakten og det var ham og Nero som satte håndjern på Gray før de plasserte ham i politibilen. De mente at Gray var i besittelse av en springkniv. Dette viste seg imidlertid å være en foldekniv, hvilket er lovlig i den amerikanske staten. De arresterte ham allikevel.

Porter var involvert i Grays arrestasjon etter at han allerede hadde blitt fraktet en del av veien på vei til stasjonen. Gray hadde bedt Porter to ganger om en lege, men dette ble ikke etterfulgt. White ba heller ikke om medisinsk assistanse for Gray.

White, a 30-year-old African American woman, was the second most senior officer charged in Gray’s death. She arrived on the scene of Gray’s arrest after he had been detained and put into a police van. Baltimore State’s Attorney Marilyn Mosby said that White didn’t call for medical help when she encountered Gray, «despite the fact she was advised that he needed a medic.» She is charged with involuntary manslaughter, second-degree assault and misconduct in office.

En detaljert beskrivelse av hendelsesforløpet finner du her.

02baltimore-JP-02-master675-v5

Arrestasjonen av Freddie Gray den 12. april.

Arrestasjoner, mord og uaktsomme drap som involverer politi og mørkhudede eller muslimer følges av media over hele verden. Sakene forårsaker opptøyer fordi mange automatisk mener at politiet må ha gjort noe med vilje fordi de er «rasistiske» av natur.

En polarisering av «oss og dem»-konflikten viser oss at samfunnet slites istykker av indre spenninger mellom befolkningsgrupper. Mistro til politiet og den økende refleksreaksjonen gjør situasjonene stadig mer truende. En dyster utvikling hvor det ikke lenger er rom for menneskelige feil eller misforståelser.

NBC News  New York Times  BBC Aftenposten