Twitter er funnet skyldig i å ha opptrådt som «agent» for Biden-administrasjonen ved å begrense ytringsfriheten for en person som fremmet politisk «ukorrekte» synspunkter.

Twitter har nettopp inngått forlik i en rettssak anlagt av journalisten Alex Berenson etter at han kunne dokumentere at Twitter av Det hvite hus var beordret å utestenge ham. 

Under et møte krevde representanter for føderale myndigheter i april 2021 at Twitter lot dem «få vite noe om Alex Berenson».

Biden-administrasjonen ba Twitter stenge ham ute på grunn av tweets som reiste tvil om covid-vaksinene, det til tross for at Twitter mente han hadde fulgt Twitters spilleregler, avslører intern Twitter-kommunikasjon:

– Selskapet står overfor et veldig tøft spørsmål om hvorfor Alex Berenson ikke er blitt sparket fra plattformen, skrev en Twitter-ansatt fire måneder før Twitter suspenderte kontoen hans.

På Twitters interne meldingssystem fortalte den ansatte etterpå om møtediskusjonen. Alex Berenson sier på sin blogg at «meldingene gjør det klart at øverste føderale embedsmenn spesifikt rettet seg mot meg. Potensielt krenket de min rett til ytringsfrihet i henhold til forfatningens første tillegg».

Det første tillegg gjelder ikke for private selskaper som Twitter. Men hvis virksomheten handler på vegne av den føderale regjeringen kan de bli å betrakte som statlige aktører – og da må de tillate ytringsfrihet og debatt.

Alex Berenson sier sier videre på bloggen at myndighetene presset Twitter:

– De interne meldingene viser hvilket press Twitter ble satt under for å svare på regjeringens spørsmål om hvorvidt selskapet gjorde nok for å undertrykke «feilinformasjon» om covid og vaksinene. En ansatt skriver at spørsmålene på møtet var «spisse», men «heldigvis hadde vi svar».

Den gang mente Twitter at Berenson ikke hadde brutt selskapets regler:

– Jeg har sett ganske nøye på kontoen hans og jeg tror ikke noe av det er i strid med reglene, skrev en ansatt noen minutter etter at det «virkelig tøffe spørsmålet om hvorfor Alex Berenson ikke er blitt sparket ut» kom.

Presset på Twitter økte, spesielt i juli og august da regjeringen vurderte å pålegge covid-vaksiner for voksne.

16. juli 2021 klaget president Biden offentlig over at sosiale medier «dreper folk» ved å bygge opp under vaksineskepsisen. Noen timer etter Bidens kommentar suspenderte Twitter Berensons konto for første gang.

28. august 2021 ble Berenson utestengt fra Twitter for en tweet de nu erkjenner at «ikke burde ha ført til suspensjon».

– Jeg fikk tak i meldingene og andre dokumenter relatert til Twitters sensur som en del av mitt søksmål mot Twitter. Twitter inngikk forlik med meg i forrige måned og gjenopprettet kontoen min. De erkjente at de hadde gjort en feil da de stengte meg ute.

Sosiale medier samarbeider med regjeringen dels fordi de kan ha sammenfallende standpunkter, dels ved donasjoner til folkevalgte og dels på grunn av bekymringer for å miste privilegier. 

Samarbeidet inkluderer ting som formidling av myndighetenes foretrukne budskap, beskyttelse mot søksmål og å holde tilbake informasjon som myndighetene foretrekker at du ikke skal se, for eksempel innholdet på Hunter Bidens datamaskin eller «politisk ukorrekte» synspunkter på koronaviruset.

Tidligere forsøk på å anlegge søksmål for samarbeid mellom regjeringen og sosiale medier har mislykkes. 

 

 


Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.