New York City har gått med på å betale 17,5 millioner dollar for å avgjøre et søksmål fra to muslimsk-amerikanske kvinner som hevder at NYPD-politiet krenket rettighetene deres. I norske kroner blir det i dagens kurs rundt 190 millioner kroner.

Etter å ha blitt arrestert ble de tvunget til å ta av seg hijaben før de ble fotografert for arrestasjonsbildet, eller «mug shots» som det heter i USA.

Det foreløpige forliket i gruppesøksmålet – class action lawsuit – omfatter menn og kvinner som ble tvunget til å ta av seg religiøse plagg før de ble fotografert.

Forliket ble inngitt fredag i en føderal domstol på Manhattan og må godkjennes av den føderale dommeren for distriktet, Analisa Torres.

Flere medier og aktivisten Andy Ngô skriver om saken.

Etter at advokathonorarer og saksomkostninger er trukket fra vil utbetalingene bli cirka 13,1 millioner dollar, og beløpet kan økes hvis mange av de 3600 i gruppesøksmålet sender inn krav.

Hver mottaker vil få utbetalt mellom 7 824 og 13 125 dollar.

Forliket kommer etter et søksmål som ble anlagt i 2018 av Jamilla Clark og Arwa Aziz, som sa at de følte skam og traumer da politiet tvang dem til å ta av seg hijaben for å bli fotografert året før på henholdsvis Manhattan og Brooklyn.

Islam Channel publiserte en video i 2019 om saken. De feirer søksmålet og sier at det er ikke første gangen dette har skjedd i politiet i New York.

I 2016 ble NYPD saksøkt over sin regel om at politimenn ikke kan ha skjegg.

Den muslimske politimannen Masood Syed ble suspendert fordi han nektet å barbere seg under Ramadan.

Nå slipper  NYPD-betjenter å barbere seg hvis de har religiøse grunner.

Begge hadde blitt arrestert for brudd på beskyttelseordrer eller besøksforbud, som de kalte falske. Advokatene deres sammenlignet det å ta av hijaben med å bli kroppsvisitert.

Jamilla Clark sa i en uttalelse fra advokatene at da politiet tvang henne til å ta av seg hijaben, føltes det som om hun var naken. Hun er ikke sikker på om ord kan beskrive hvor utsatt og krenket hun følte meg.

Etter søksmålet gikk politiet i New York i 2020 med på å la menn og kvinner bære hodeplagg under fotografering av arrestasjonsbildet, så lenge ansiktene deres var synlige.

Talsmann for byens justisdepartement, Nicholas Paolucci, uttalte at dette forliket resulterte i en positiv reform for politiet i New York.

Han sa at det var en perfekt balanse mellom politiets respekt for religiøs overbevisning og den viktige oppgaven de har når de tar arrestasjonsbilder.

Politiet kan fjerne hodeplagg for å søke etter våpen eller smuglergods, men da i privat med betjenter av samme kjønn.

Albert Fox Cahn, advokat for Clark og Aziz, sier at avtalen sender et kraftig signal om at NYPD ikke kan krenke rettighetene til borgere i New York i henhold til ytringsfriheten – First Amendment – uten å betale en pris.

Personer som ble tvunget til å fjerne hodeplagg mellom 16. mars 2014 og 23. august 2021, er kvalifisert for forliket.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.