Det er taust fra Oslo byråd om nedleggelsen av Meta Workplace. Hvilket system som skal overta som kommunikasjonskanal for 27.000 kommuneansatte, er ikke kjent.

Workplace er en spesialversjon av Facebook for bedrifter, en sosial plattform der ansatte kan kommunisere, jobbe sammen i grupper og lignende. Ifølge eierselskapet Meta har tjenesten syv millioner brukere med månedspris på minst $4 (USD).

Meta legger ned tjenesten fra august 2025, ni år etter lanseringen.

Oslo kommune tok i bruk tjenesten i 2018. Den erstattet raskt eldre typer intranett i en rekke store bedrifter som Telenor, DNB, Evry, Elkjøp, Rema 1000, XXL, Europris og Sopra Steria.

Dette til tross for at Datatilsynet var høyst skeptisk.

Tilsynet ila i fjor Meta dagbøter på en million kroner for langvarig og ulovlig datainnsamling om norske privatbrukere. Tilsynet vant saken da Meta reiste søksmål.

Ukjent hva som erstatter Workplace

Verken Oslo byråd eller byrådsavdeling for helse har svart på Documents henvendelser om nedleggelsen av Workplace. Vi spurte blant annet om konsekvenser og om det er tatt noen avgjørelse om hva som skal erstatte Workplace.

Nøyaktig hvor mange ansatte som rammes, er uvisst. Et anslag fra Teknisk Ukeblad er at 27.000 av de i alt 50.000 ansatte i 50 avdelinger bruker tjenesten.

Også storkommunen Asker (tidligere Asker, Hurum og Røyken) har 6000 ansatte på plattformen. Trolig blir også en rekke andre av landets kommuner berørt.

Forhandlet i 100 timer

Oslo kommune brukte ifølge Morgenbladet over 100 timer på å forhandle seg fram til en avtale med Facebook før de tok i bruk Workplace.

Hver kommune og etat måtte selv forhandle med Facebook om data- og personvern. Kommunikasjonsrådgiver Eirik Jagmann ved Byrådslederens kontor i Oslo bekreftet dette i et intervju:

– Vi hadde mange runder før vi landet på en avtale som kunne godtas av begge parter. Hvis noen ønsker å inngå avtale med Facebook om bruk av Workplace, kan man melde at man vil ha tilsvarende avtale som den Oslo kommune har.

Ett av kommunens argumenter for Workplace var at de aller fleste ansatte allerede visste hvordan de bruker Facebook. Målene var ifølge Jagmann å bygge en felles identitet, dele kunnskap «på tvers» og gjøre hverdagen enklere og mer effektiv.

– Medarbeiderne så at de er en del av noe større, ut over egen avdeling og virksomhet. Man har økt nærhet til arbeidsplass og kollegaer, og det er kortere avstand mellom dem som jobber i «inne» og «ute», forteller Jagmann, og sikter til at de aller fleste i kommunen ikke jobber foran en PC, men ute blant folk.

Bilder av alle ansatte gjorde det ifølge Jagmann lettere å kontakte kolleger man ikke kjente.

– Å finne folk er en viktig funksjon, og det å kunne kjenne dem igjen gjør organisasjonen mindre.

Skal fokusere på «metaverse»

Ifølge TechCrunch avsluttes Workplace fordi Meta skal fokusere på kunstig intelligens og «metaverse-teknologier som fundamentalt vil endre måten vi jobber på».

En kilde i Meta forteller at veksten bremset opp etter pandemien.

– Selskapet er i en identitetskrise i disse dager — det heter jo ikke engang Facebook lenger, og det er ikke engang klart om Meta gir så mye mening heller — vil selskapet vise besluttsomhet ved å avslutte alt som ikke er kjerneprosjekter.

Etter at Workplace legges ned, vil systemet i en periode bli tilgjengelig for gamle brukere kun for å lese og laste ned data. Etter 31. mai 2026 slettes alle kontoer og innhold.

Slack er kanskje det mest kjente alternativet til Workplace. Også Zoho, Google og Microsoft har sine lignende produkter. Meta anbefaler brukerne å gå over til Workvivo fra selskapet Zoom.

 

Kjøp eboken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.