Ta advarsel fra det norske skatteeksperimentet. Ikke kom til Norge. Det er refrenget i en musikkvideo som har gått viralt. Sangeren er Christer Dalsbøe, grunnleggeren av det norske inkubatorselskapet Braver.

Dette skriver den svenske næringslivavisen Dagens Industri. De beskriver den norske skattemodellen som en ren skrekkhistorie, og er spesielt kritisk til formueskatten og exitskatten, altså at man blir skattlagt for å flytte til et annet land. Dette avskrekker gründere fra å starte virksomhet i Norge.

Det er en exitskatt som skal betales av bedriftseiere som flytter ut av landet. Skatten skal være på 38 prosent, noe som tilsvarer utbytteskatten som ville ha blitt betalt dersom eieren hadde blitt værende i landet. Det største problemet med skatten er at den beregnes på grunnlag av aksjenes verdi på det aktuelle tidspunktet. Hvorvidt selskapet har gått med overskudd, er irrelevant, og det samme er størrelsen på omsetningen. Resultatet er selvsagt at eieren som flytter fra Norge, må selge aksjer for å ha råd til å betale skatten.

Særlig oppstartsbedrifter vil rammes hardt, siden det gjerne tar noen år før nystartede bedrifter går med overskudd. Derfor velger mange investorer andre land for sine prosjekter. De ønskes ikke velkommen i det norske sosialistiske systemet, som tror alle problemer kan løses ved subsidier og ved å «flå de rike».

Fjord1 selges til utlandet på grunn av norsk skattepolitikk

Men vi kan faktisk ikke leve av hverken subsidier, uføretrygd, masseinnvandring og konkurser. Noen må faktisk jobbe for å finansiere skuespillet.

Exitskatten er det mest ekstreme uttrykket for den eierfiendtlige norske skattepolitikken. Formuesskatten ble innført av den sittende regjeringen, en koalisjon mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Siden da har det vakt stor oppmerksomhet at nordmenn har flyttet til utlandet for å unngå skatten.

Sverige har avskaffet formuesskatten og arveavgiften. De har lært leksa: Dobbel- og trippelbeskatning er ikke bra for økonomien. Selv Socialdemokraterna ser ut til å innse at formuesskatten er et ladet tema, og Magdalena Andersson pleier å si at vi ikke skal ha den tilbake. Men en exitskatt er et tema fortsatt.

Det var Skatteverket som i 2017 foreslo en exitskatt som falt i god jord hos Sosialdemokraterna, og som fikk så mye kritikk (blant annet fordi den i realiteten ville innebære en ny arveavgift for familiebedrifter hvis ett av barna tilfeldigvis bodde i utlandet) at Magdalena Andersson til slutt ble tvunget til å kunngjøre at hun ikke ville gå videre med forslaget.

Men Sosialdemokraterna ga ikke opp. Rett før valget satte regjeringen i gang en ny utredning om en exitskatt.

Forslaget ble forkastet etter regjeringsskiftet. Men hva hvis det kommer en ny S-ledet regjering?

Man kan anta at den vil ønske å gjøre et nytt forsøk med exitskatt. Venstre og Miljøpartiet, som trolig vil være en del av Magdalena Anderssons flertall, vil neppe motsette seg slike skatteforslag.

Centerpartiet vil trolig støtte et slikt forslag for å eventuelt gjenopprette sin tilgang til taburettene, selv om de tidligere har vært motstandere av en slik skatteordning.

Men siden den gang har partiet beveget seg nærmere sosialdemokratene, og for et år siden ga partileder Muharrem Demirok et oppsiktsvekkende intervju der han ønsket å gjøre opp med Senterpartiets nyliberale historie.

I Stockholmsregionen styrer Centerpartiet sammen med Socialdemokraterna og Miljöpartiet, med støtte fra Vänsterpartiet. Der har C heiet på sosialiseringsbølgen i helsevesenet som har begynt der.

I Norge er det for øvrig Muharrem Demiroks søsterparti som presser gjennom exitskatten. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum er leder for Senterpartiet og har argumentert varmt for den nye skatten. Også Vedums parti har valgt sosialismen.

Etter at eierbeskatningen ble forbedret i Sverige, har kapitalen strømmet tilbake. Eiere kunne igjen flytte hjem. Gründermiljøet har blomstret opp det siste tiåret. Men eksemplet Norge viser at man ikke kan ta noe for gitt hvis venstresiden kommer til makten.

Det er nokså utrolig at Norge lar seg inspirere av alt Sverige gjør galt, som masseinnvandring, klimahysteri og LGBTQ-ideologi. Det eneste våre myndigheter ikke lar seg inspirere av er de politiske valgene Sverige tar som faktisk er gode.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.