Enorme mengder granater, ammunisjon, missiler, raketter og panservernladninger har forsvunnet fra to militærbaser i Colombia.

Utstyret er blitt stjålet i løpet av en ukjent tidsperiode fra basene i Tolemaida og La Guajira, som ligger henholdsvis midt i landet og ved kysten nær grensen til Venezuela.

President Gustavo Petro forklarte ifølge El Colombiano at det oppsto mistanke da sprengstoffet som ble brukt i et geriljaangrep for noen måneder siden viste seg å stamme fra militærbasen i Tolemaida.

Dette gjorde at inspektører fra hæren fant ut at regnskapet på basen var feil. Militært utstyr verdt flere millioner amerikanske dollar manglet.

Det største avviket ble funnet hos den tiende hærbrigaden, der det manglet hele 1,2 millioner enheter våpenmateriell.

– Den eneste måten å forklare denne typen mangler på, er at det i lang tid har vært et nettverk av personer fra de væpnede styrkene som sammen med sivile har drevet omfattende ulovlig våpenhandel med statens våpen. Mottakerne er væpnede grupper i Colombia, sa presidenten i en offisiell uttalelse som ble lest opp for ham på direkten på Facebook.

– Vi tror også at våpen kan ha funnet veien til utenlandske konflikter, som for eksempel den i Haiti som bare ligger sju timers hurtigbåttur fra basen i La Guajira, sa Petro.

– Det tristeste med dette er at denne ammunisjonen vil ende opp med å drepe og såre medlemmer av sikkerhetsstyrkene.

Presidenten beskylder den rømte eks-militæroffiseren Juan Carlos Rodríguez Agudelo, også kjent som «Zeus», for å være en av de som står bak det kriminelle nettverket.

I kommunikéet ble det forsikret om at hæren har skjerpet kontrollen over lagrene sine.

Mandag denne uken omkom ni soldater i en helikopterstyrt som styrker inntrykket av dårlig kontroll i den colombianske hæren. Et russisk firma har en servicekontrakt på helikoptrene verdt 32 millioner dollar, men nå stiller parlamentarikere spørsmål om hvorvidt firmaet faktisk utfører servicetjenestene slik de skal.

Helikopteret som styrtet fraktet forsyninger til hæren i et område preget av kamper mellom to væpnede grupper som i stor grad finansieres av narkotika.

Det colombianske militæret har hatt fem helikopterstyrter med i alt 17 omkomne siden i fjor høst.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.