Den venstreorienterte Gustavo Petro – tidligere borgermester i Bogota – er favoritt foran presidentvalget i Colombia 29. mai. Sentrum-høyre-kandidaten Federico Gutierrez får nest mest oppslutning, ifølge en meningsmåling offentliggjort før helgen.

Petro som var medlem av den venstreorienterte geriljagruppen M-19 og borgermester i Colombias hovedstad fra 2012 til 2015, er foretrukket av 43,6 prosent av velgerne, viser meningsmålingen. Gutierrez som tidligere ordfører i landets nest største by Medellin, har en oppslutning på 26,7 prosent.

Det er tredje gang den venstreorienterte Gustavo Petro stiller til valg. Han har en kontroversiell historie og motstandere tilgir ham ikke: Han var hemmelig medlem av M-19, en sosialistisk bygerilja som ble demobilisert i 1990, men som i 1985 var årsak til en av de mest tragiske voldsepisodene i landets historie. 

Den 6. november 1985 okkuperte M-19 det colombianske justispalasset i sentrum av Bogotá. I to dager holdt bygeriljaen 350 gisler: Dommere, ansatte og besøkende. Militæret ble satt for å ta tilbake kontrollen over bygningen. I operasjonen døde 98 mennesker og 11 ble erklært savnet.




Petro tilbragte halvannet år i militært arrest:

– Jeg prøvde å hemmeligholde mitt medlemskap i M-19, men det var veldig vanskelig. Til slutt ble jeg tatt og fengslet. Jeg ble aldri dømt rent juridisk.

Petro er kritisk til nyliberal økonomisk politikk og landets avhengighet av olje og gass. Han tar til orde for å forlate olje og kull til fordel for ren energi. Motstanderne frykter for at han skal gjøre Colombia til et nytt Venezuela. 

Voldelig opptakt til valget

Volden foran årets presidentvalg i Colombia er den høyeste på 12 år. Aggresjonen mot politiske ledere og andre samfunnstopper har økt med 109 prosent i forhold til perioden før forrige valg i 2018. Petro fører kampanje bak et skuddsikkert skjold, som du kan se i Twitter-meldingen nedenfor.

Misión de Observación Electoral (MOE) i Colombia rapporterte fredag om 581 voldelige handlinger mot politiske og sosiale ledere. 

– Denne økningen i volden må sees i sammenheng med at flere illegale væpnede grupper konsoliderer seg og drar fordel av myndighetenes sviktende evne til å kontrollere landet, sa direktøren for MOE, Alejandra Barrios.

Hvis ingen kandidater får flertall i første valgomgang, vil en ny omgang bli avholdt 19. juni. Sittende president Iván Duque er ikke kvalifisert for en periode til.

 

Les også:

Colombia kan erstatte russiske olje- og gassleveranser til Vesten

Colombia avkriminaliserer abort inntil 24. svangerskapsuke

 

 Støtt Document ved å kjøpe våre bøker!
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.