Den venstreorienterte Gustavo Petro, tidligere medlem av geriljabevegelsen M-19, mannen som lover dyptgående sosial og økonomisk endring av landet, blir Colombias neste president etter at han slo rivalen Rodolfo Hernandez i annen valgomgang nu søndag.

Gustavo Petro, parlamentsmedlem og tidligere ordfører i Bogota, fikk 50,8 prosent av stemmene. Hernandez måtte nøye seg med 46,9 prosent i Colombias mest polariserte valg noensinne.

Petros kritikere frykter en økonomisk kollaps à la Venezuela. Han har sagt at han vil gjenåpne forhandlingene med Colombias siste geriljagruppe ELN, og forsøke å få til en fredelig avvikling av narkotikahandelen.

Petro er også opptatt av de påståtte klimaendringene og har noe kontroversielt lovet å fase ut oljeproduksjonen – en stor inntektskilde for Colombia.

I 12 år gjorde Petro opprør mot den staten han nu ønsker å reformere fundamentalt. Han blir den første eks-geriljakriger som Colombias hær paradoksalt nok må sverge troskap til.

Som ordfører i Bogota fikk han et rykte som en autoritær og dårlig administrator. Hans egen rådgiver tok avstand fra ham på grunn av «despotisme».

– Petro tror det er hans skjebne … at han er den eneste personen som kan redde Colombia, sa en kilde i den nyvalgte presidentens indre krets, ifølge Exame (AFP).

Les også:

Presidentvalg i Colombia: Millionær og geriljaleder står mot hverandre

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.