Ivan Duque intervjuet av Reuters i Bogota 11 juni. Foto: Carlos Julio Martinez/Reuters/Scanpix

Høyresidens kandidat, Ivan Duque, vant valget i Colombia med solid margin – 54 prosent av stemmene mot Gustavo Petros 41,8.

Duque tilhører det konservative partiet, samme parti som tidligere president Alvaro Uribe. Både Uribe og Duque er kritiske til fredsavtalen med den venstreorienterte geriljaen FARC. Den sittende presidenten Juan Manuel Santos fremforhandlet fredsavtalen og fikk Fredsprisen for det.

Også Norge har dermed investert prestisje i fredsavtalen. Det var misnøye med den allerede da den ble inngått, særlig at FARC-medlemmer skulle få sete i nasjonalforsamlingen.

Duque ønsker å endre deler av fredsavtalen, ikke rive den i stykker.

– Fred i Colombia er det vi alle lengter etter. Den freden – som krever endringer – vil få endringer slik at ofrene som står i sentrum, vil bli garantert sannhet, rettferdighet og erstatning, sa Duque til tilhengerne.(NTB)

FARC ba Duque besinne seg. Spørsmålet er om det er en skjult trussel.

Kort tid senere var FARC på banen og ba den nye presidenten vise «sunn fornuft».

– Det er nødvendig at det pålegges sunn fornuft. Det landet krever er helhetlig fred, som vil lede oss til den forsoningen vi håper på, sa den tidligere geriljaen i en pressemelding. (NTB)

 

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!