Et hårfint flertall columbianerne stemte søndag nei til fredsavtalen med FARC. Igjen har meningsmålingene tatt grundig feil. Alle målinger viste flertall for avtalen.

Nederlaget er en personlig ydmykelse av president Juan Santos, men også av tilretteleggerne av avtalen, som Norge ved utenriksminister Børge Brende. Brende innrømmet ingen feil ved avtalen på radio mandag morgen.

Kritikken har gått på at avtalen er for snill med FARC-lederne. De har vært involvert i narkohandel og tatt gisler. Disse bør i det minste stilles for retten, mener nei-siden. I stedet er de lovet milde straffer med samfunnstjeneste. FARC skulle også få ti plasser i nasjonalforsamlingen, før de kan delta i valg i 2018. At geriljaen skal innta plasser i nasjonalforsamlingen har provosert mange.

The surprise surge by the “no” vote — nearly all major polls had indicated resounding approval — left the country in a dazed uncertainty not seen since Britain voted in June to leave the European Union. And it left the future of rebels who had planned to rejoin Colombia as civilians — indeed, the future of the war itself, which both sides had declared over — unknown.

Both sides vowed they would not go back to fighting.

Partene har inngått en våpenhvile, og i det minste den vil bli stående. Nei-flertallet er en personlig triumf for tidligere president Uribe.

Spørsmålet er om FARC er villig til å gå med på innrømmelser. FARC har Cuba i ryggen, men det er ikke rare oppbakningen. FARCs posisjon ble svekket da Hugo Chavez døde. Etterfølgeren har kjørt Venezuela på dunken på rekordtid.

FARC har beholdt våpnene. Hvis de mente alvor med fred burde de i det minste fortalt hva som skjedde med alle gislene de kidnappet, sier folk på nei-siden.

http://www.nytimes.com/2016/10/03/world/colombia-peace-deal-defeat.html