En god nyhet etterfølges av en dårlig: Ikke før er FN-resolusjonen på plass, før kurderne truer med å bryte ut av Irak. Grunn: De frykter at shiaene ikke kommer til å respektere deres vetorett over en ny grunnlov.

Da den midlertidige grunnloven ble vedtatt, fikk kurderne inn en passus om at en ny grunnlov kan bli stanset hvis 2/3 flertall i tre av landets 18 provinser sier nei. Kurderne har flertall i tre provinser. Dette var en garanti mot at kurderne skulle bli overkjørt. Men storayatollah Sistani har liten sans for dette arrangementet, som han mener er udemokratisk.

Kurderne frykter derfor at deres vetorett ikke vil bli respektert. Alle lover som ble vedtatt under amerikansk okkupasjon, må bekreftes av den nye overgangsregjeringen for å gjelde, heter det, og det er lite sannsynlig at så vil skje.

Kurderne ba derfor om at den midlertidige grunnloven ble tatt med i den nye FN-resolusjonen, men det sa amerikanerne nei til.

The turning point for the Kurds, the source close to the leadership said, came last month when Robert Blackwill, President Bush’s special envoy to Iraq, told the two Kurdish leaders that no ethnic Kurd would be considered for the post of either president or prime minister.

After that, Kurdish leaders began preparing to cut their ties to Baghdad. In an ominous sign, most of the senior leadership of both Mr. Talabani’s Patriotic Union of Kurdistan and Mr. Barzani’s Kurdish Democratic Party had left Baghdad Tuesday and gone to the Kurdish areas.

In a letter to President Bush this week, the two 2_kommentar Kurdish leaders, Massoud Barzani and Jalal Talabani, wrote that the Kurds would «refrain from participating in the central government» in Baghdad if any attempt was made by the new government to nullify the interim Iraqi constitution adopted in March.

Kurds Threaten to Walk Away From Iraqi State
By DEXTER FILKINS

Published: June 9, 2004