Nytt

145 sunni- og shia-parlamentarikere sto søndag sammen om å kritisere kurderne for å tenke for mye på egne interesser, og for liten på Iraks. De trakk spesielt frem status til byen Kirkuk, og tildeling av oljekontrakter. Oljeminister Sharistani sier de som er inngått kan bli annulert.

At sunni- og shia-politikere går sammen om en erklæring hører til sjeldenhetene. De kritiserte ikke kurderne ved navns nevnelse, men adressaten var ikke til å ta feil av. Kurderne vil gjerne at Kirkuk, med sine rike oljefelt, skal tilhøre deres område. Det skulle vært folkeavstemning før jul, men den er utsatt til juni. Et annet punkt gjaldt at man sjelden eller aldri ser det irakiske flagg vaie i Nord-Irak.

Men mest alvorlig var kritikken mot kurdiske myndigheters tildeling av oljekontrakter. Det Norske Oljeselskap er blant selskapene som har fått kontrakt i nord.

En ny oljelov er noe av det USA har mast mest om, men prosessen går tregt og det skal være kurderne som holder igjen.

With a proposed national oil and gas law bogged down in dispute between the Kurds and the government over who has the final say in managing oil and gas fields, the Kurds have signed 15 production-sharing contracts with 20 international oil companies, most of them obscure.

The Iraqi oil minister, Shiite Hussain al-Shahristani, considers these contracts illegal, and has threatened to exclude and blacklist foreign oil companies who sign them from future opportunities in other parts of Iraq.

The ministry also has said it would stop all crude exports to South Korea if that nation proceeds with a deal between a state-owned consortium and the Kurdish government.

A spokesman for the Kurdish region, Jamal Abdullah, insisted the contracts are legal.

«We are going forward to develop this sector to serve our people, and anyone who has any complaint should file it to the federal court,» he told the AP on Sunday.

Abdullah also said Kurdish officials are negotiating with two Canadian firms on a joint venture to construct an oil refinery and continue work on a second one.

Irak har planer om å øke produksjonen til 3 millioner fat i inneværende år.

Iraqi Shiites and Sunnis criticize Kurds