Idag skal det velges ny president i Colombia. Det står mellom to polariserende kandidater – begge sterkt anti-etablissement – et venstreorientert tidligere geriljamedlem og en millionær som for å spare staten for utgifter, frasier seg gasje om han blir valgt.

Det er dødt løp på meningsmålingene og det er første gang at kandidatene i siste valgrunde ikke representerer de etablerte politiske partiene. 

Toogseksti år gamle Gustavo Preto vant klart i første valgomgang og stiller med et ganske tradisjonelt venstreorientert program. Colombias tradisjonelle politiske elite støtter den ukonvensjonelle og uavhengige rivalen, 77-årige Rodolfo Hernández.

Venstreorientert «kriger» for de marginaliserte

Petro er en selvutnevnt revolusjonær «kriger» for de marginaliserte – de sorte, urbefolkningen, de fattige og de unge – og han lover å gjøre slutt på sult og ulikhet. Han var fra 2012 til 2015 borgermester i Bogotá og ble den gang beskyldt for å ha despotiske tendenser. 

Det er tredje gang den venstreorienterte Gustavo Petro stiller til valg. Han har en kontroversiell historie og motstanderne tilgir ham ikke: Han var hemmelig medlem av M-19, en sosialistisk bygerilja som ble demobilisert i 1990, men som i 1985 var årsak til en av de mest tragiske voldsepisodene i landets historie. 

Den 6. november 1985 okkuperte M-19 det colombianske justispalasset i sentrum av Bogotá. I to dager holdt bygeriljaen 350 gisler: Dommere, ansatte og besøkende. Militæret ble satt inn for å ta tilbake kontrollen over bygningen. I operasjonen døde 98 mennesker og elleve ble erklært savnet.

Petro har seks barn, er en god taler, men ikke spesielt karismatisk. Han er født inn i en beskjeden familie på Colombias karibiske kyst og han omfavnet som tenåring venstreorientert politiske ideer.

Som 17-åring sluttet han seg til bygeriljaen M-19, men har insistert på at hans rolle under Colombias borgerkrig var organisator, aldri soldat.

Petro ble tatt til fange av militæret i 1985 og hevder at han ble torturert. M-19 underskrev en fredsavtale med regjeringen i 1990. Siden har han vært borgermester og senator.

Petros kritikere fremstiller ham som en radikal populist som om han kommer til makten, vil ruinere landet à la Venezuela.

Petro har fått med seg Colombias tradisjon for politiske drap. Under valgkampen har han kjørt rundt med en konvoi bestående av et dusin pansrede kjøretøy ledsaget av politi på motorsykler, en ambulanse og en snikskytter.

Han har lovet å gjøre sitt for å redde klimaet og vil avvikle Colombias oljeproduksjon.

Farverik millionær

Rodolfo Hernández som overrasket alle ved å kapre 28 prosent av stemmene i første runde, kan kalkulere med å hanke inn de 23 prosentene av stemmene som gikk til høyrekandidaten Federico Gutierrez. Han stiller til valg på et budskap om å bekjempe korrupsjonen i landet:

– Colombia er rikt nok til å løse de sosiale problemene om vi blir kvitt korrupsjonen.

Han er millionær uten politisk erfaring, hvilket har medført noen ukonvensjonelle utspill – han har lovet å lukke ambassader for å betale studiegjeld og å gjøre det obligatorisk å dyrke sport.

Hernández er svært humoristisk og har klart å få kontakt med unge mennesker gjennom sosiale medier. Han kaller seg «kongen av TikTok» og har stemplet tradisjonelle politikere som korrupte tyver, men da han slo de etablerte partienes kandidat Federico Gutiérrez valgte de å støtte ham av frykt for den dypt venstreorienterte Petro.

– Jeg tar imot stemmer uansett hvor de kommer fra, men jeg ønsker ikke å motta ordrer, var hans reaksjon på støtten.

Rodolfo Hernández som skal være god for hundre millioner amerikanske dollar, fører et språk som går inn hos almindelige folk. Formuen har han lagt opp ved å bygge billige boliger på 1970-tallet. Om han blir valgt lover han å bygge boliger til de fattige.

Han sier at han skal gjøre slutt på fattigdommen uten å kverke de rike. Han vil skjære ned på de offentlige utgiftene og vil ikke ha lønn om han blir president.

Meningsmålingene viser dødt løp mellom de to kandidatene – mindre enn én prosent skiller dem.

Begge kandidatene stiller med kvinnelige afro-colombianere som kandidater til visepresidentvervet. Colombias neste visepresident vil med andre ord bli historisk. Petros kandidat er miljøaktivisten Francia Márquez; Hernandez’ partner heter Marelen Castillo, en universitetsdirektør og konservativ katolikk.

Presidential elections Colombia: Gustavo Petro goes into second round with surprise runner-up Rodolfo Hernández

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.