Nytt

Den stridslystne 47-åringen Andrea Nahles, tidligere arbeidsminister og ungdomspartileder, er valgt til ny leder for Tysklands sosialdemokrater SPD.

– Vi bryter gjennom glasstaket i SPD, sa 47 år gamle Nahles da hun ble valgt til den første kvinnelige lederen i partiets 155 år lange historie søndag.

– Og taket skal forbli åpent, tilføyer Nahles etter å ha blitt kronet under SPDs ekstraordinære landsmøte i Wiesbaden.

Hennes utfordrer var også en kvinne, men den tidligere politikvinnen og Flensburg-ordføreren Simone Lange var ikke levnet noen sjanse i lederkampen.

Nahles har vært generalsekretær i SPD og var arbeids- og sosialminister i statsminister Angela Merkels tredje regjering, fra 2013 til i år. Etter valgnederlaget i september i fjor ble hun utpekt som partileder Martin Schulz’ arvtaker og tok over som gruppeleder for SPDs 153 representanter i nasjonalforsamlingen.

Protester

Nahles, som kommer fra SPDs venstrefløy og var sentralstyrets kandidat, fikk imidlertid ikke støtte fra mer enn 66 prosent av de rundt 650 delegatene. Det gjenspeiler en vedvarende misnøye i deler av partiet mot beslutningen om å nok en gang gå inn i en regjeringskoalisjon med Angela Merkels kristendemokratiske parti.

Nahles vært en forkjemper for å videreføre dette samarbeidet, der SPD er juniorpartner. Partiets ungdomsfløy har vært steil motstand av regjeringssamarbeidet med Merkel, og da landsmøtet ble innledet, protesterte de ved å dele ut «øreplugger mot Nahles» til delegatene.

Skadeskutt

Den 47-årige alenemoren er kjent for å være frittalende og å ha solid forankring i partiet. I forkant av søndagens avstemning, hadde tilhengere med ironisk snert uttalt at de håpet Nahles ville gjøre det dårligere enn forgjengeren.

Forventningene til Schulz var enorme da han i fjor ble valgt med 100 prosents støtte fra landsmøtet, men i valget på ny nasjonalforsamling fikk SPD bare 20,5 prosent av stemmene – det dårligste resultatet siden andre verdenskrig.

Nå blir det Nahles’ oppgave å stable det skadeskutte partiet på beina. Det kan bli vanskelig, og nesten halvparten av de spurte i en fersk meningsmåling tviler på at partiveteranen er rette person til å fornye sosialdemokratene.

Solidaritet

Samtidig som SPD nå skal prøve å regjere sammen med Merkel på ansvarlig vis, må Nahles overtale en stadig krympende gruppe tradisjonelle arbeiderpartivelgere om at SPD fortsatt er deres parti.

– Solidaritet er det som mangler mest i vår globaliserte, nyliberale, turbodigitaliserte verden, erklærte Nahles, som lover å kjempe for velferd og sosial rettferdighet.

Hun lover også å kjempe for anstendige lønninger i en tid der teknologien overtar for tradisjonelle jobber. Utenrikspolitikken skal være såkalt EU-vennlig med vekt på pasifisme og internasjonalt samarbeid, mener Nahles.