Venstreorienterte Bassirou Diomaye Faye ble på 44-årsdagen sin i går utropt til Senegals nye president, landets yngste noensinne. Han kom inn som erstatter for Ousmane Sonko, som ble utestengt fra valget på grunn av en tidligere dom.

De to opposisjonelle ble begge fengslet tidlig i 2023, men siden Faye ennå ikke hadde fått noen dom, kunne han stille til valg fra fengselet.

Den sittende presidenten, Macky Sall, ga begge amnesti 14. mars i år, etter en periode med voldelige demonstrasjoner da Sall forsøkte få valget utsatt.

Uavhengig kandidat

Dagen etter løslatelsen holdt Faye, som er tidligere skatteinspektør, sin første valgtale som uavhengig kandidat. Senegalpatriotene (PASTEF), som var partiet hans, gikk i oppløsning i fjor høst, men han fikk umiddelbart støtte fra det største opposisjonspartiet, PDS (Parti démocratique sénégalais).

På bare ti dager dro han i land en valgseier som i franske og senegalesiske medier blir omtalt som «en flodbølge», «historisk» og «slutten på systemet». Senegalesiske medier har antydet at «anti-system-kandidaten» fikk 58 prosent av stemmene, skriver France24, men det endelige resultatet er foreløpig ikke kunngjort.

Faye gjennomførte den korte valgkampen iført baseball-lue og hettegenser og minnet mer om en yngre 50 Cent enn en typisk senegalesisk presidentkandidat. Men da han skulle avgi stemme, opptrådte han i tradisjonell, islamsk klesdrakt med ditto hodeplagg.

Valgløftene hans går ut på å stanse korrupsjon, gjenskape stabilitet og prioritere økonomisk selvstendighet.

44-åringen vil blant annet forhindre utenlandske selskaper og statsmakter fra å utnytte landets naturressurser og legger opp til å starte statlig oljeutvinning allerede fra i år. Han vil også kutte de siste bindingene til den franske kolonistaten ved å bytte ut valutaen CFA franc. CFA er den franske sentralbankens afrikanske valuta, som er bundet opp mot euro.

Populær blant unge

44-åringens politiske program og personlighet slår spesielt godt an blant unge under 30 år, som utgjør hele 70 prosent av Senegals befolkning. Det er 60 prosent arbeidsledighet blant de under 25 (20 prosent i hele befolkningen) og misnøye med brutte løfter og åpenbar korrupsjon fra den utgående regjeringen. Det var ville gledesscener i gatene i hovedstaden Dakar, med nesten bare yngre til stede da valgseieren ble kjent.

Fayes program er i stor grad identisk med Ousmane Sonkos fra 2019, da sistnevnte vant 16 prosent oppslutning i valget. Det er ikke så rart, siden Faye på den tiden var hjernen bak Sonkos politikk.

Diffuse anklager

Bakgrunnen for fengslingen av Faye i fjor var et innlegg på sosiale medier der han kritiserte rettssystemet. Dermed ble han straks siktet for «falske nyheter», «ærekrenkelse av statlig etat» og senere «oppfordringer til opprør» og «undergraving av samfunnsikkerheten».

Fayes viktigste motkandidat var sittende statsminister Amadou Ba. Han og regjeringen mente natt til mandag at resultatet fortsatt var usikkert og at det lå an til en ny valgomgang. Dette betyr at de da antok at Faye hadde fått mindre enn 50 prosents oppslutning. I løpet av mandagen hadde pipen fått en annen lyd, og både Ba og den avtroppende presidenten gratulerte Faye med seieren.

Valget ble avviklet flere uker senere enn planlagt, etter Salls mislykkede forsøk på å utsette det til slutten av året. Oppslutningen om valget ble på hele 71 prosent av de i alt 7,3 millioner registrerte velgerne, ifølge den statlige tv-kanalen RTS.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.