Algeries sittende president Abdelmadjid Tebboune (78) ble som ventet gjenvalgt. Men bare én av fire stemmeberettigede avla stemme.
– Av de 5.630.000 stemmene som ble registrert, gikk 5.320.000 til den uavhengige kandidaten Abdelmadjid Tebboune, noe som utgjør 94,65 prosent, sier Mohamed Charfi, lederen for valgmyndigheten ANIE, til pressen i hovedstaden Alger søndag.
Det var i forkant liten tvil om utfallet i valget lørdag, og spenningen knyttet seg i større grad om hvor stor valgdeltakelsen ville bli.
Søndag kom resultatene, som viste at valgdeltakelsen var svært lav. Bare 6 millioner av de 24 millioner stemmeberettigede deltok i presidentvalget. Det utgjør en valgdeltakelse på bare 25 prosent, en kraftig nedgang fra valget i 2019 – som Tebboune vant – hvor valgdeltakelsen var på 40 prosent.
Den militærstøttede 78-åringens fremste utfordrer var opposisjonsleder Hassani Cherif, en moderat islamist. Han fikk en oppslutning på fattige 3 prosent. Like bak kom Youcef Aouchiche, en moderat sekulær opposisjonsleder, som endte på 2 prosent.
Hassani Cherifs valgkamp hevder at valgmyndighetene har blåst opp resultatene, men kommer ikke med konkrete påstander om valgfusk.
Mange valglokaler var stort sett tomme gjennom valgdagen, bortsett fra de mange politifolkene som holdt vakt. Det var ingen køer av velgere i sommervarmen utenfor stemmelokalene. Valgmyndighetene valgte å utvide åpningstidene til klokka 21 på kvelden på grunn av bekymring for at mange hadde latt være å stemme på grunn av heten.
I valgkampen hevdet Tebboune å ha fått til mye i løpet av sine snart fem år ved makten, deriblant økte lønninger og pensjoner, samt arbeidsledighetstrygd for de mellom 19 og 40 år. Han har også sikret rentefrie etableringslån for unge mennesker, som utgjør over halvparten av Algeries befolkning.
Nylig lovet han å skape 450.000 nye arbeidsplasser og øke arbeidsledighetstrygden. Den er i dag på 13.000 dinarer i måneden (cirka 1000 kroner), men Tebboune har lovet å øke den til 20.000 dinarer.
– Jeg er en mann som holder ord. Jeg har holdt løftene mine, og jeg lover å fortsette i samme spor, sa Tebboune.
Men stemningen før valget sto i skarp kontrast til forhåpningene som preget befolkningen våren 2019.
Protestbevegelsen Hirak – også kjent som «smilenes revolusjon» – fylte gatene helg etter helg med krav om grunnleggende politiske endringer. De greide å presse landets autoritære leder Abdelaziz Bouteflika fra makten etter at han hadde styrt landet i 20 år med militæret i ryggen.
Men presidentvalget noen måneder senere ble en stor skuffelse.
Hirak fikk ikke stille med noen kandidat, dermed ble det boikott og den laveste deltakelsen i noe presidentvalg i landets moderne historie. Valgets vinner ble Tebboune – Bouteflikas tidligere statsminister og en mann mange oppfattet som en del av eliten de hadde protestert mot.
Algerie har 45 millioner innbyggere, og i utstrekning er landet det største i Afrika. Mye av territoriet ligger imidlertid i Sahara, verdens største ørken. I likhet med Norge er Algerie en stor eksportør av naturgass. Equinor har hatt virksomhet
i landet siden 2003. I et terrorangrep på et gassanlegg i Algerie i 2013 ble fem nordmenn og 35 andre ansatte drept.