President Gustavo Petro har avblåst våpenhvilen mellom regjeringen og den største fraksjonen fra den tidligere kommunistgeriljaen FARC.

Petro ga i går ordre om at politi og militæret fra natt til onsdag denne uken skal gjenoppta offensiven mot Estado Mayor Central (EMC), en væpnet gruppe som opererer i en rekke delstater i Colombia.

En av organisasjonene som har overvåket våpenhvilen mener EMC har brutt den mer en 200 ganger siden den ble inngått i oktober i fjor. Planen var at våpenhvilen skulle vare til 15. juli.

Dråpen som fikk presidenten til å droppe avtalen var ifølge El Colombiano EMCs attentat som tok livet av urfolkslederen Carmelina Yule og såret to andre i Toribío i delstaten Cauca.

– EMC har siden starten på våpenhvilen unnlatt å gi signaler på at de tar fredsprosessen seriøst, skrev Petro på X.

I innlegget parafraserer han Marx, med referanse til EMCs opprinnelse som marxister, og påpeker at narkotikahandelen har spist opp de revolusjonære og forvandlet de til simple narkohandlere.

– De har glemt Marx’ kjente tese om at mennesket tenker i samsvar med sine materielle eksistensbetingelser. Hvis man lever av inntekter fra narkohandel, vil man til slutt tenke som en narkohandler.

Området i Colombia som spesielt er plaget med vold fra EMC er delstatene Nariño, Cauca og Valle del Cauca mot grensen til Equador ved stillehavskysten.

Men ifølge InSight Crime har gruppen også innflytelse i store grenseområder i sør og nord, og i lavlandet sentralt i Colombia nær hovedstaden Bogotá. Dette gir tilgang til kokainproduksjonssteder og transportkorridorer som knytter sammen Mellom-Amerika og Brasil.

Kommentatorer på X er ikke nådige med den sosialistiske presidenten, som har mislykkes med sin dialogorienterte linje overfor de narkofinansierte gruppene.

– På grunn av denne elendige regjeringen er det nå for sent, FARC og de andre kriminelle gruppene har benyttet [våpenhvilen] til å bringe inn flere våpen og selge mer kokain. De er nå langt sterkere takket være kamerat Petrosky.

En annen følger kom med følgende bredside:

– De har drept hundrevis av soldater og politifolk, dusinvis av ledere fra sosiale bevegelser… og Petro har ikke brydd seg det minste, han bryr seg mer om palestinere. Nå som de drepte urfolk gjør han dette medieshowet, bare for å ikke miste støtten fra sosialistgjengen.

Petros oppfordring til mindreårige om å trekke seg ut av den væpnede gruppen snarest blir også kritisert av flere følgere.

– Det er ikke så enkelt. De torturerer og dreper alle som ønsker å trekke seg ut, skriver en av de.

 

Kjøp eboken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.