Foto: Gorm Kallestad / NTB

En ny EU-lov som skal innføres i alle unionens medlems­land, forbyr brenning av løv, grener og annet hage­avfall, og i Sverige gjelder loven fra 1. januar, melder Sveriges Radio (SR).

Forbudet er en indirekte konsekvens av en bestemmelse om at mat- og hage­avfall skal adskilles og for begges vedkommende gjenvinnes.

Mange er ikke klar over det som mange hageeiere har hatt for vane å gjøre om våren, nå er forbudt, skriver svensk TV4.

– Det er klart at det sikkert er noen som ikke er helt fornøyde med disse reglene. Man tenker kanskje at man alltid har hatt bål, og nå får man plutselig ikke lov til det, sier Milla Sundström, som er saks­behandler ved avfalls- og kjemikalie­enheten på Natur­vårds­verket.

Det er kommunene som håndhever forbudet – og kan gi unntak fra det.

Til SR sier Sundström at en kommune kan gi dispensasjon fra regelen hvis det for eksempel handler om hageavfall på en øy, eller det er langt til nærmeste gjen­vinnings­stasjon.

Men på spørsmål presiserer hun at det ikke er lov å brenne kvister på en grill man måtte ha fyrt opp utendørs.

Om det blir lov å tenne bål, er et åpent spørsmål. I Sverige spør flere seg om man får lov til å ha de tradisjonelle mai­bålene på Valborgs­natten.

«Det finnes en mulighet til å få det», sier Sundström.

Det er uklart om Norge vil omfattes av den nye EU-loven gjennom EØS-avtalen.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.