Kjøtt klart til å selges til kunder som ikke tror et godt kjøttmåltid vil lede til verdens undergang. Foto: Terje Pedersen / NTB

Den nederlandske byen Haarlem hevder den er først i verden med et forbud mot reklame for visse typer kjøtt. Dette er basert på en forestilling om at det har noe å si for klimaet.

Det er ikke bare i Norge det finnes politikere som dyrker en oppfatning om at kjøttspising påvirker klimaet.

Nederland er et av de land i verden der klimahysteriet har kommet aller lengst, og ifølge NTB-AFP vises dette i spesielt i byen Haarlem. Her vil man nemlig forby reklame for kjøtt.

Det er selvsagt et såkalt grønt parti som står bak påfunnet:

– Vi blir den første byen i Nederland – faktisk den første i Europa og verden som forbyr «skadelige» kjøttreklamer i det offentlige rom, sier bystyremedlem Ziggy Klazes i partiet GroenLinks (Grønne venstre), som fremmet forslaget.

Haarlem har 160.000 innbyggere, og ligger ikke langt fra Amsterdam.

Kommunen har nå bannlyst reklame for kjøtt som kommer fra intensivt jordbruk. Forbudet gjelder på offentlige steder som busser, busstopp og skjermer. Saken ble godkjent i bystyret i november i fjor, men det ble først implementert nylig.

Rammer billig kjøtt

Klazes forklarer at vedtaket går ut på at kommunen ikke lenger kan tjene penger på å leie ut byens offentlige rom til produkter som øker den globale oppvarmingen. Forbudet rammer ifølge henne alt «billig kjøtt fra intensivt jordbruk».

– Så vidt jeg har forstått, inkluderer det reklame for fast food-kjeder, sier hun.

Byen har ennå ikke bestemt seg for om reklamer for økologisk kjøtt også skal bannlyses. Det vil i så fall, ironisk nok, ramme mange av støttespillerne i den «grønne» bevegelsen.

– Diktatorisk

Dette er ikke første gangen denne typen rabiate, symbolpolitiske forbud rammer vanlige innbyggere i Nederland. Andre byer i landet, som Amsterdam og Haag, har allerede forbudt reklame for flyreiser, bensinbiler og fossilt brennstoff.

Den nederlandske kjøttindustrien har kritisert det nye vedtaket. Heller ikke alle lokalpolitikerne stiller seg bak.

– Å forby reklame av politiske grunner er nærmest diktatorisk, sier Joey Rademaker, representant for høyrepartiet BVNL.

Eksperter har også stilt spørsmål ved om vedtaket kan være i strid med ytringsfriheten.

Slike forbud mot ulike ytringer i det offentlige rom er generelt noe som kjennetegner regimer som Kina, Nord-Korea og andre diktaturer. Samtidig har en del såkalte frie land lenge hatt forbud mot reklame for produkter som oppfattes som helseskadelige, som tobakk og alkohol.

Her i Norge har MDG (naturligvis) gått inn for et tilsvarende forbud mot kjøttreklame, noe som fikk Sp-leder og nåværende finansminister Trygve Slagsvold Vedum til å finne frem storslegga:

Sp-Vedum raser mot kjøtt-utspill fra MDG: – Virkelighetsfjern ekstremisme

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.