Det japanske justisdepartementet kunngjorde idag at rekordhøye 303 asylsøkere fikk innvilget flyktningstatus i 2023. Det er en økning fra forrige rekord på 202 personer som fikk  innvilget flyktningstatus i 2022.

Innvilges: Afghanistan, Myanmar og Etiopia

Ytterligere 1005 fikk oppholdstillatelse på humanitært grunnlag til tross for at de ikke kvalifiserte til flyktningstatus.

Ifølge det japanske justisdepartementets rapport søkte 13.823 asylsøkere om flyktningstatus ifjor – en økning på mer enn 10.000 fra 2022. Av disse ble 303 anerkjent av japanske myndigheter som reelle flyktninger.

I likhet med i 2022 var flertallet av dem som ble anerkjent som flyktninger – 237 personer – fra Afghanistan. Flyktninger fra Myanmar og Etiopia utgjorde de nest største gruppene.

Søker: Sri Lanka, Tyrkia og Pakistan 

Antallet er det største efter rekordåret 2017 da det kom 19.629 søknader. De største nasjonalitetsgruppene var Sri Lanka (3778), Tyrkia (2406) og Pakistan (1062).

2023 innførte Japan statusen «subsidiær beskyttelse» som åpner for asyl til personer som flykter fra områder med pågående konflikt, men som allikevel ikke faller inn under Japans snevre definisjon av en flyktning.

Nesten alle som søkte om «subsidiær beskyttelse» kom fra Ukraina.

Interneres

Søkere som får avslag kan anke, men prosessen kan ta flere år. Det har forekommet at asylsøkere med utløpt oppholdsstatus er blitt internert mens de har søkt om flyktningstatus. De som får innvilget flyktningstatus kan på visse vilkår søke om permanent oppholdstillatelse.

Nu også i Japan: Kvinne overfalt og seksuelt trakassert av muslimsk innvandrer

Oppslagsbilde fra PxHere

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.