New Zealand prøvde i flere år å utvise mannen som sto bak terrorangrepet mot et supermarked tidligere i uken, opplyser statsminister Jacinda Ardern.

Sju personer på et supermarked i Auckland ble angrepet med kniv av 32 år gamle Ahamed Aathill Mohamed Samsudeen fredag. Tilstanden var søndag fortsatt kritisk for tre av dem.

Gjerningsmannen ble skutt og drept på stedet av politispanere som hadde skygget ham kontinuerlig siden juli. Statsminister Jacinda Ardern sier mannen var inspirert av den ytterliggående islamistgruppen IS.

En rettslig ordre som hadde hindret offentliggjøring av mannens navn og innvandringsstatus, ble opphevet søndag. Ardern sier at innvandringsmyndigheten INZ hadde forsøkt å utvise mannen, som hadde statsborgerskap fra Sri Lanka, siden 2018.

Kom på studentvisum

Han kom til New Zealand i 2011 på studentvisum. Deretter søkte han om å få flyktningstatus. Søknaden ble avvist, men han anket den og fikk innvilget flyktningstatus i desember 2013.

I 2016 havnet mannen i politiet og innvandringsmyndighetens søkelys da de ble gjort oppmerksom på opplysninger som tydet på at mannens flyktningstatus var gitt på uriktig grunnlag.

Flyktningstatusen ble opphevet i 2019 og han skulle sendes ut av landet, men mannen anket utvisningsvedtaket.

Beskyttet status

Deretter utredet INZ om mannen kunne pågripes mens anken var under behandling.

– Det var svært skuffende og frustrerende da den juridiske konklusjonen var at dette ikke lot seg gjøre, sier Ardern.

Mannen ble ansett som «beskyttet person» som følge av statusen fra landet han hadde reist fra, og som følge av den antatte behandlingen han ville få der hvis han ble sendt tilbake. Mennesker med beskyttet status kan ikke utvises fra New Zealand.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.