Det kan virke selvmotsigende etter den brutale nedstengningen New Zealand har gått igjennom: Statsminister Jacinda Ardern har kunngjort en opphevelse av covid-restriksjonene til tross for at landet opplever aktive tilfeller og dødsfall som overgår alt de har sett tidligere.

Vaksinemandater og vaksinepass vil for det meste bli skrotet i New Zealand 4. april. Også QR-koder forsvinner sammen med restriksjoner på utendørs sammenkomster.

Innendørssamlinger får doblet kapasiteten til 200. Vaksinemandater skal begrenses til arbeidere innen helse- og eldreomsorg, fengselsvesenet og grensepersonell. Uvaksinerte innen utdannelse og forsvar skal igjen få lov til å jobbe.

Dette skjer mens aktive covid-tilfeller og -dødsfall er på et rekordhøyt nivå i New Zealand. 

– Vi har hatt mer enn 500 000 rapporterte tilfeller av covid og eksperter sier at det sannsynligvis har vært 1,7 millioner faktiske infeksjoner, sa statsminister Jacinda Ardern onsdag.

Få land har tatt i bruk mer inngripende og brutale virkemidler mot sin egen befolkning, enn New Zealand og nu toer Adern sine hender. Hun har sagt at hun var mot vaksinemandater, men fant dem nødvendig for å heve vaksinasjonsraten.

Hun insisterer på at regjeringens radikale holdningsendring ikke har noe å gjøre med de alvorlige protestene landet har opplevet eller fordi hun er blitt stilt til veggs for nyfattigdommen tiltakene har medført; det skjer fordi det plutselig var «trygt å gjøre det».




The Guardian: Fires and clashes break out at Covid protest outside New Zealand parliament – video

Mail Online: New Zealand lifts almost all Covid restrictions despite surging cases as it finally decides to live with the virus after years of the world’s strictest rules

New Zealand setter inn militæret for å kontrollere koronasmitte

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.